Zonnepanelen: op welke subsidies heb je recht?

Zonnepanelen plaatsen is een hele investering. De prijs is dan ook een van de belangrijkste redenen om uiteindelijk toch van de installatie af te zien. Zowel de federale, Vlaamse als lokale overheden stappen ondernomen om die prijsdrempel die voor veel mensen een struikelblok blijkt, te verlagen.

De federale overheid: fiscale voordelen en groene leningen

De installatie van zonnepanelen geeft je recht op een belastingsvermindering van 40% van de factuur. Hier geldt wel het maximumbedrag van € 3680 voor het inkomstenjaar 2011. Wanneer het totaal van de belangverminderingen het jaarlijkse maximumbedrag overschrijdt, kan het overschot overgedragen worden naar de volgende drie jaren.

Tot 31/12/2011 kan je een groene lening afsluiten wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen te monteren. Ondanks de fiscale voordelen blijft het immers een hele som. Het voordeel van zo’n groene lening is de lage interestvoet van 1,5 %. Daarbovenop krijg je ook op de te betalen rentes een belastingvermindering van 40 %.

De Vlaamse overheid: groenestroomcertificaten

Een cruciaal element van het fotovoltaïsche systeem is de ‘groenestroommeter’. Hiermee wordt de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, gemeten. Per 1.000 kWh heb je recht op een groenestroomcertificaat, dat bij je elektriciteitsleverancier tegen een overeengekomen bedrag, of bij je distributiebeheerder tegen een wettelijk vastgelegd bedrag kan ingeruild worden. In tegenstelling tot de fiscale voordelen die elk jaar aan de index aangepast worden, daalt de waarde van de groenestroomcertificaten. Wie begin 2011 zonnepanelen heeft laten plaatsen, heeft de volgende twintig jaar recht op € 330 per certificaat. Vanaf 01/07/2011 daalt dit bedrag naar € 300. Vanaf 2013 zal je nog slechts gedurende vijftien jaar recht hebben op € 190 per certificaat.

De lokale overheden: premies

Vraag bij jouw provincie of gemeente na of je recht hebt op premies, en welke dit juist zijn. Dit is een belangrijke maatregel om het installeren van zonnepanelen aantrekkelijker te maken en maken het financieel heel wat interessanter.

Dit bericht is gepost op 12 mei 2011 om 1:54 pm uur en is geplaatst in Zonnepanelen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.