Is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te monteren, moet je in eerste instantie weten of je dak wel geschikt is. Er zijn daken die in mindere of meerdere mate geschikt zijn, of zelfs helemaal niet. Lees hieronder waarmee je rekening dient te houden bij de installatie van zonnepanelen.

Over het algemeen worden twee grote groepen daken onderscheiden: hellende en platte daken. Hieronder bestaan nog talloze subcategorieën, maar doorgaans worden hellende daken als het meest geschikt beschouwd voor de installatie van zonnepanelen.

Hellende daken

Een goede zonoriëntatie en dakhelling kunnen voor een optimale opbrengst van de zonnepanelen zorgen. Omdat het dak al schuin is, moeten de panelen niet meer schuin geplaatst worden, wat de montagekosten doet dalen.

Je kan kiezen voor een opdak- of voor een indakinstallatie.

De opdakoplossing: hier worden de zonnepanelen met metalen beugels op het dakbeschot gemonteerd. Dit systeem heeft meerdere voordelen, waardoor het het meest gebruikte systeem is. De dakbedekking moet immers niet verwijderd worden en de zonnepanelen worden goed geventileerd aan de achterkant.

De indakoplossing: Hier wordt eerst een deel van de dakbedekking verwijderd en worden de zonnepanelen in het dakbeschot geïntegreerd. Hoewel dit systeem duurder is, zijn de panelen wel beter beschermd tegen barre weersomstandigheden.

Platte daken

Alvorens de zonnepanelen gemonteerd kunnen worden, moet er gebruik gemaakt worden van consoles om de panelen de juiste hellingsgraad te geven. Afhankelijk van de grootte van het dak, kunnen er meerdere rijen zonnepanelen achter elkaar geplaatst worden, uiteraard met voldoende afstand tussen twee rijen om schaduwen te vermijden. Een nadeel van zonnepanelen op platte daken, is het feit dat de windgevoeligheid hier hoger ligt. De installatie moet dus voldoende degelijk en stabiel zijn. Meestal wordt dit verkregen door het gebruik van ballast.

Lessenaardaken: een tussencategorie

Een lessenaardak wordt gekenmerkt door het hellen van het dak van de ene zijde naar de andere. Bij dit daktype is met afhankelijk van de juiste zonoriëntatie en de hellingsgraad, omdat het dak slechts aan één zijde helt.

Welke daken zijn dan niet geschikt?

Het al dan niet geschikt zijn van een dak voor de plaatsing van zonnepanelen, hangt eerder af van het draagvermogen. Zorg ervoor dat je bij twijfel je dak grondig laat onderzoeken, om ongelukken te voorkomen.

Dit bericht is gepost op 12 mei 2011 om 2:06 pm uur en is geplaatst in Zonnepanelen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.