Meer weten over een zadeldak?

De traditionele opbouw van een zadeldak

Als een zadeldak traditioneel opgebouwd wordt, gebeurt dat als volgt:

Muurplaten worden aan het metselwerk geplaatst aan de hand van bandijzers.
Kepers worden aan de muurplaten geplaatst.
– Op verschillende plaatsen zullen de kepers ondersteund moeten worden. Dit gebeurt door gordingen in de muren in te metselen. Hoe groot de afstand is tussen de verschillende gordingen is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak.
– Aan de hand van kepernagels zullen de gordingen vastgenageld worden.
Gordingen moeten recht zijn, ofwel met de bolle kant bovenop geplaatst worden.
– De draagstructuur wordt bovenop deze constructie geplaatst. De draagstructuur bestaat uit tengellatten en panlatten, waarop de pannen geplaatst kunnen worden.

Het spantendak

Een spantendak is een dak gemaakt van houtelementen. Ze worden in elkaar geklikt aan de hand van verbindingsstukken die gemaakt worden van metaal. Deze daken worden op maat gemaakt. In sommige gevallen kan een dakwerker ook ter plaatse het dak plaatsen.

Dit dak is niet zo gemakkelijk om te plaatsen, maar is toch zeer populair doordat niet lang gewacht moet worden voordat het resultaat zich toont. Er is meer flexibiliteit, de prefabricatie is snel klaar en de overspanning is groter dan het traditionele zadeldak. Het nadeel is dat je een vakman nodig hebt om het dak te laten installeren.

Het hout van het dak

Hieronder worden de verschillende soorten hout besproken die gebruikt kunnen worden om het dak op te bouwen:

– Oregon: Deze houtsoort is duur. Toch heeft het veel voordelen. Zo kan je het in grotere lengtes krijgen dan andere houtsoorten. Bovendien is het een zeer sterke houtsoort.
– Roodnoorse den: Deze houtsoort is goedkoper dan oregon. Groot nadeel is dat het slechts 5 tot 6 meter lang kan zijn.
– Epica: Epica is zeer goedkoop, en bovendien ook in grote lengtes te verkrijgen. Het hout is echter nog niet droog, waardoor het hout bol kan komen te staan.

Dit bericht is gepost op 16 mei 2011 om 4:29 pm uur en is geplaatst in Daken.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.