Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de natuur opvangt en omzet naar warmte die gebruikt wordt voor de verwarming van gebouwen.  Zo kan de warmte verkregen uit het water, uit de grond of uit de lucht dienen als basis voor een ecologisch verantwoord alternatief voor het klassieke verwarmingssysteem dat zijn werking dankt aan brandstof. Warmtepompen zijn niet goedkoop, maar je bespaart op je energieverbruik en je kan de kosten drukken met behulp van allerhande premies.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een natuurlijke warmtebron door middel van een compressor die aangedreven wordt door elektriciteit. Door drukverhoging stijgt de temperatuur verder tot op het gewenste peil waarop de warmte in de woning afgegeven kan worden. Sommige warmtepompen kunnen ook gebruikt worden om te koelen.

Waarom is een warmtepomp gunstig voor het milieu?

Een warmtepomp verbruikt aanzienlijk minder energie dan klassieke verwarmingstoestellen omdat alleen voor de werking van de compressor elektriciteit nodig is. Verder wordt alle benodigde warmte uit de omgeving verzameld. Dankzij deze energiebesparing draagt het gebruik van warmtepompen bij aan de algemene vermindering van de schadelijke CO?-uitstoot.

Hoe integreer je een warmtepomp in je woning?

Meestal combineert men een warmtepomp met bijkomende vloer- of muurverwarming. Onthoud wel dat een warmtepomp alleen resultaat oplevert in een optimaal geïsoleerde woning.

De installatie van een warmtepomp vergt een forse investering, maar dit wordt gecompenseerd door de kosten die je uitspaart op je energieverbruik en het onderhoud van het toestel. Bovendien kan je gebruik maken van allerhande premies en fiscale voordelen die in het leven geroepen zijn om het gebruik van energiebesparende verwarmingssystemen te stimuleren. Informeer je via de informatiekanalen van de overheid, je gemeente en je netbeheerder.

Dit bericht is gepost op 5 mei 2011 om 3:20 pm uur en is geplaatst in Warmtepomp.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.