Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler is een machine die aan de hand van zonne-energie water verwarmt. Het kan 40 tot 60% van het totaal aantal warme water dat je gebruikt voorzien.

Hoe werkt een zonneboiler?

In een zonneboiler bevindt zich een collector. Deze vangt de warmte van de zon op. De collectoren kunnen op gelijk welk soort dak geplaatst worden.

In de collectoren bevinden zich kleine buisjes, die gevuld zijn met een speciale vloeistof. Door de warmte van de zon die opgeslagen wordt in de collectoren, worden deze buisjes opgewarmd. De warmte kan oplopen tot 90°. De warme vloeistof loopt vervolgens door de warmtewisselaar, waar het water kan opwarmen.

Een zonneboiler moet in de richting van de zon geplaatst worden. Daarom is het best hem op de zuidkant van je dak te plaatsen. Het rendement van een zonneboiler is groot in de zomer, maar kleiner in de winter. Daarom wordt aangeraden om een extra naverwarmig te laten installeren.

Waarom moet je een zonneboiler plaatsen?

Een zonneboiler is een milieuvriendelijke manier om je water op te warmen. De kosten zijn groot, maar met subsidies van de overheid vallen die al wat beter mee. Je impact op het milieu verbetert en je CO2 uitstoot vermindert. Je oude boiler kan je ook probleemloos blijven behouden. Deze kan je inzetten als naverwarming, voor in de koudere wintermaanden.

Hoeveel kost een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler kunnen variëren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden in je huis. De kosten liggen doorgaans tussen 2500 en 6000 euro. Daar bovenop moet je de kosten om de zonneboiler te installeren rekenen.

Verder zal een zonneboiler regelmatig onderhouden moeten worden. Als je dit wil laten doen door een vakman, kunnen de kosten al snel hoog oplopen.

Toch wegen deze kosten niet op tegen de vele voordelen van een zonneboiler, en je bijdrage erdoor voor het milieu.

Dit bericht is gepost op 20 april 2011 om 9:52 am uur en is geplaatst in Zonneboiler.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: