Welk hout kies je voor je parket?

Koos je vroeger voor parket, dan had je niet veel keus qua houtsoorten. Inlands eikenhout was zowat de enige optie. Als je nu voor parket gaat kijken, krijg je de keus tussen wel tientallen verschillende soorten hout . Niet-kenners zullen dan ook moeilijk hun weg vinden in het uitgebreide aanbod. Hier een handleiding met de aspecten die je in het  oog moet houden bij je keuze.

Kleur & uitzicht

Verschillende houtsoorten hebben vanzelfsprekend ook verschillende kleuren. Maar ook binnen een bepaalde houtsoort kunnen er grote kleurschakeringen voorkomen. Wil je voorkomen dat er teveel kleurverschillen optreden, maak dan duidelijke afspraken met je leverancier. Maar vergeet niet dat hout een natuurlijk product is en een lichte kleurvariatie onvermijdelijk is.

We maken een verschil tussen kernhout, het donkerdere en zwaardere hout uit het binnenste gedeelte van de boom en spinthout, het lichtere hout tussen het kernhout en de bast van de boom. Bij de ene houtsoort zie je het verschil tussen spint- en kernhout al beter dan bij de andere. Bij kwaliteitsparket wordt doorgaans geen spinthout gebruikt.
In houten planken komen altijd wel onregelmatigheden voor, de zogenaamde kwasten.  Die kwasten bepalen mee het uitzicht van je vloer.

Slijtvastheid

Waar je parket gaat leggen, is ook erg belangrijk voor je keuze. Een vloer in een kamer waar het altijd druk is moet meer slijtvast zijn dan een vloer in minder belopen kamers (bijvoorbeeld een slaapkamer). In veelgebruikte ruimtes wordt doorgaans dan ook gekozen voor een zwaardere houtvloer.
Slijtvaste houtsoorten: eiken, essen, beuken, basracolus, maple, iroko, afzelia, merbau, mutenye
Minder slijtvast: berken, grenen, vuren

Natuurlijk kan ook zwaar en slijtvast hout beschadigingen oplopen. Daarom is het belangrijk ook aandacht te besteden aan de kwaliteit van de afwerking. Zo zal vernis minder snel vergaan dan boenwas.

Door de jaren heen zal het vochtgehalte van het hout stijgen. Dit wordt het ‘werken’ van het hout genoemd.  Bij vochtopname zwelt het hout, bij vochtafgifte krimpt het.  Vraag aan je leverancier welke houtsoorten veel of weinig werken.

Dit bericht is gepost op 4 oktober 2007 om 5:23 pm uur en is geplaatst in Parket.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.