Welke soorten parket bestaan er?

Massief parket

Massief parket bestaat uit verschillende massieve houten planken met een dikte van 8 tot 23 centimeter. Die worden volgens een bepaald patroon op de grond gelegd. Massief parket is de duurste parketsoort, maar ook diegene die het langst meegaat.

Massief parket bestaat in veel verschillende soorten:

1. Plankenvloeren: de vloer zelf bestaat uit massieve planken van minstens 2 cm. dik met een tand-en groefverbinding. Dit kunnen planken zijn met een verschillende breedte, maar ook met een gelijke breedte.

2. Strokenparket: bestaat uit dunnere en minder brede planken dan een plankenvloer. Wordt bevestigd op een onderparket, in tegenstelling tot de plankenvloer. De stroken hebben geen tand- en groefverbinding.

3. Kasteelplanken: plankenvloer met extra brede planken.

4. Mozaïekparket: bestaat uit kleine rechthoekige stukken hout die samengebracht worden in vierkanten en volgens een bepaald patroon (dambord, visgraat, vlechtmotief,…) gelegd worden.

5. Tapijtparket: de houtstroken zonder tand en groef worden bevestigd op een onderparket.
Kops-parket: aan de kopkant van het hout zijn de jaarringen zichtbaar. Vaak worden bij houten vloeren de planken met de kopse kant naar boven geplaatst, om zo een grotere slijtvastheid te garanderen.

Halfmassief parket

Meerlagig parket: wordt ook wel lamelparket genoemd. Bestaat in totaal uit drie lagen. Naast een stabiliserende onderlaag in hout, MDF- of HDF-plaat is er ook een kern in een goedkope houtsoort en een houten toplaag van minstens 2,5 mm. dik. Lamelparket wordt vaak legklaar geleverd en is doorgaans goedkoper dan massief parket. Bovendien is het gemakkelijker te plaatsen.

Fineerparket: bestaat net zoals meerlagig parket uit verschillende lagen, maar met een dunnere toplaag (maximaal 2,5 mm. dik). Fineerparket is per definitie goedkoper dan massief parket. De sterkte van de vloer wordt bepaald door de stabiliserende onderlaag, waardoor het ook mogelijk is zachter houtsoorten te gebruiken. Fineerparket kan niet opnieuw geschuurd worden.

Recuperatieparket

Een ouden plankenvloer die voor de authenticiteit of de schoonheid opnieuw gebruikt wordt noemen we recuperatieparket. Als fabrikanten zelf de vloeren er kunstmatig ouder laten uitzien, spreken we van verouderd parket. Recuperatieparket is vaak afkomstig uit oude gebouwen.

Dit bericht is gepost op 4 oktober 2007 om 4:33 pm uur en is geplaatst in Parket.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.