Rolluiken aan de buitenzijde van de woning versus raamdecoratie aan de binnenkant van het huis

Heb je een nieuwe woning en wil je graag een product voor je ramen hangen ter verduistering van het zonlicht in de ochtend of voor de privacy tegen glurende buren? Of is je huidige raamdecoratie simpelweg aan vervanging toe? Dan zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor rolluiken aan de buitenzijde van je woning of voor raamdecoratie aan de binnenkant van het raam. Beide opties kunnen verduisterend werken en zorgen voor beschutting en privacy. Toch zijn er ook enkele verschillen denkbaar. Voordat je een keuze maakt, is het dus goed om de voordelen van het ene product te vergelijken met de voor- en nadelen van het andere product. Zo weet je zeker dat je een juiste beslissing maakt. Wij zetten de voors en tegens hieronder voor je op een rij.

Raamdecoratie aan de binnenzijde van het raam

Raambekleding aan de binnenkant van je huis is beschikbaar in verschillende soorten en maten, zo heb je vitrage, gordijnen, rolgordijnen, lamellen en jaloezieën. Allen beschermen in meer of mindere mate tegen lichtinval, opwarming van de kamer en privacy. Daarnaast kun je kiezen uit diverse materialen zoals hout, aluminium, plastic of stof. De aanschafprijs varieert vaak van enkele tientjes tot zo gek als je het zelf wilt maken. Dit is direct een van de grootste voordelen van raamdecoratie aan de binnenzijde. Blijf je slechts korte tijd in je huidige kamer of appartement? Dan kun je met een klein budget een simpel verduisterend rolgordijn aanschaffen voor de slaapkamer. Voor natte ruimtes kun je kiezen voor PVC of behandeld hout dat goed tegen vocht bestendig is. Voor de woonkamer valt vaak de keuze op gordijnen of vitrage omdat dit tevens sfeer kan brengen in deze ruimte.

Zoals je ziet, is er een keur aan mogelijkheden bij het kiezen van raamdecoratie aan de binnenzijde van de woning. Een nadeel hiervan is dat raambekleding aan de binnenzijde weinig tot geen isolerende werking heeft. Warmte of kou is immers de woning al binnen voordat de raambekleding zijn werk kan doen.

Rolluik aan de buitenzijde van het raam

Een rolluik plaats je aan de buitenkant van de woning en kan elektrisch of handmatig worden bediend in de kamer. Daarbij kan de keuze gemaakt worden of het rolluik volledig verduisterend werkt of enig licht door kan laten.

Het plaatsen van een rolluik heeft door de plaatsing aan de buitenzijde van de woning een zekere isolatie waarde en kan helpen om extra op de verwarmings- en energiekosten te besparen. Dat is momenteel een zeer welkome besparing gelet op de steeds hoger wordende gas- en energieprijzen. Dus doe hier je voordeel mee. Enkele andere voordelen van rolluiken zijn het inbraakwerende karakter van het mechanisme en de geluiddempende werking die rolluiken kunnen hebben. Een van de nadelen ten opzichte van raamdecoratie aan de binnenzijde van de woning is dat de prijs vaak hoger ligt dan voor een set gordijnen, jaloezieën of een rolgordijn. Dit zul je mee moeten nemen in de afweging. Blijf je langer in de woning en past een rolluik beter bij je wensen en voorkeuren? Dan kan dit een verstandige investering zijn. In sommige gevallen kan een (elektrisch) rolluik ook van meerwaarde zijn bij de verkoop van je woning. Zo kun je iets van de aanschafprijs terug zien bij een eventuele verkoop. Daarnaast zijn rolluiken, net als andere raamdecoratie, verschillend in prijs naar gelang de extra’s en functies die je wilt aanschaffen.

Het is verstandig om even goed op een rij te zetten om welke reden je raambekleding wilt aanschaffen, welke functie het moet hebben en welk budget er beschikbaar is. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

g

Tags

Dit bericht is gepost op 7 februari 2022 om 9:19 am uur en is geplaatst in fietsen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Problemen in je zwembad…
Hoe ga je duurzamer om met de aanschaf van kleding