Hoe ga je duurzamer om met de aanschaf van kleding

We willen er allemaal graag mooi bij lopen, een nieuw kleedje kopen voor die speciale gelegenheid of een nieuwe jas shoppen die past bij de trends van dit seizoen. Maar wist je dat het steeds nieuw kopen van kleding en andere producten een heel groot beroep doet op grondstoffen van onze planeet? Er wordt daarom steeds meer aandacht besteed aan het duurzaam produceren van textiel en kleding en gezocht naar alternatieven.

Maar wat kun je nu precies zelf hieraan bijdragen? Het is allereerst een goed idee om eens stil te staan bij je eigen consumptie gedrag en dat van je gezin. Vaak valt hier een heleboel winst te behalen voor het milieu en kun je ook nog eens flink besparen op je uitgaves. Dat geld kun je dan weer besteden aan andere leuke dingen. De moeite waard om eens naar te kijken toch?

Gooi niet weg, maar verstel, maak of pas aan!

De eerste stap om duurzamer om te gaan met ons consumptiegedrag is om te kijken of je een bepaald product of artikel wel echt nodig hebt. Is je jeans bijvoorbeeld gescheurd? Dan kun je deze misschien nog maken voordat je hem weggooit en een nieuwe koopt. Hetzelfde geldt voor een jurk die te lang is of een broek die te strak is komen te zitten (of juist te wijd). Gooi je kleding niet direct weg, maar maak het eerst of pas het aan. Van een lange jeans die uit de mode is kun je de pijpen afknippen en een kort shortje maken. Laat je creativiteit de vrije loop!

Ben je zelf niet zo handig met de naaimachine? Geen enkel probleem. Er is vast wel een oma, buurvrouw of vriend in de buurt die je kan helpen. En anders kun je altijd terecht bij een kledingmaker om de hoek. Vaak kun je voor enkele euro’s al een broek laten inkorten of uitlaten bij de taille. Bijkomend voordeel is dat dit vele malen goedkoper is dan het kopen van nieuwe kleding. Dat is nog eens handig besparen!

Koop tweedehands

Heb je toch zin om lekker te winkelen en bijvoorbeeld met een vriendin een dagje uit te gaan? Struin dan eens samen tweedehandswinkels af en ga schat zoeken in kringloopwinkels naar de mooiste vintage items. Hierdoor zorg je dat gebruikte grondstoffen niet verloren gaan en geef jij dat mooie retro jasje een tweede leven! Een groot voordeel daarbij is dat de aanschaf van tweedehands kleding vaak maar een fractie van de nieuwprijs is en je niet snel iemand in dezelfde outfit zult zien lopen. Je bent dus ook nog eens heel origineel bezig.

Zorg dat je voor het kopen van tweedehands kleding wel wat tijd vrij maakt aangezien er natuurlijk ook een heleboel kledingstukken zullen zijn die niet je smaak zijn. Het is een kwestie van goed zoeken om de echte parels te vinden. Niet alleen in fysieke winkels kun je op zoek, maar ook online valt er een heleboel te vinden. Tijd om op ontdekking te gaan!

Shop duurzame labels

Heb je toch zin om wat nieuws te kopen? Kijk dan goed naar de materialen van de kleding en de oorsprong. Er zijn tegenwoordig een heleboel duurzame labels verkrijgbaar die zeer betaalbaar zijn. Kies bijvoorbeeld voor producten van gerecyclede materialen en met een duurzame, transparantie productieketen.

Tot slot nog een extra tip om andere mensen te helpen ook duurzamer met kleding en accessoires om te gaan: ben je klaar met je zwangerschapskleding, passen je kinderen niet meer in hun schoentjes van vorig jaar of heb je een accessoire cadeau gekregen die eigenlijk helemaal niet binnen jouw stijl past? Geef het eens door aan een ander! Zo ben jij lekker duurzaam bezig en maak je de ander ook nog eens blij. Een win-win situatie!

Tags

Dit bericht is gepost op 7 februari 2022 om 9:25 am uur en is geplaatst in fietsen. Reacties zijn tijdelijk gesloten, maar je kunt wel trackbacken vanaf je eigen site.

Reacties zijn gesloten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.