De zonneboiler, een groene manier van verwarmen

Een zonneboiler is een toestel dat warmte produceert door middel van zonne-energie. Deze warmte kan zowel gebruikt worden voor warm water, woningverwarming of zwembadverwarming. Via plaatcollectoren op het dak wordt het zonlicht opgevangen. De vloeistof die zich in de collectoren bevindt wordt opgewarmd en staat zijn warmte af aan het koude leidingwater in de zonneboiler. Tijdens de zomermaanden verwarmt de boiler genoeg water tot op comforttemperatuur. In de winter is er echter bijverwarming nodig.

Twee types

Er bestaan 2 types collectoren: de klassieke vlakke collectoren en de vacuümbuiscollectoren.

Bij de vlakke lopen de leidingen door over een paneel en worden afgedekt door een gasplaat. Dit geheel is 1 collector. Bij het tweede type loopt er telkens een leiding door een glazen buis. Enkele van deze buizen worden verbonden in een collector. Iedere buis kan afzonderlijk naar de zon worden gericht. Dit systeem is geschikt voor plaatsen waar klassieke zonnepanelen niet meer toepasbaar zouden zijn.

De zon

Bij een zonnecollector is het belangrijk dat hij zodanig geplaatst wordt dat er zoveel mogelijk zonlicht op valt. Dit wil daarom niet zeggen dat hij naar het zuiden gericht moet worden. Een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest met een hellingshoek tussen 20° en 60° is even goed.

Kostprijs en premies

Afhankelijk van de installateur en het type ben je per gezin makkelijk tussen de 5000 en de 7000 euro kwijt. Deze relatief dure prijs wordt verzacht door de fiscale aftrekbaarheid die toelaat de helft van dit bedrag te recupereren. Ook staan de meeste gemeentes bijkomende premies toe tussen de 250 en de 1000 euro. De terugverdientijd bedraagt tussen de 6 en 9 jaar.

Dit bericht is gepost op 31 augustus 2011 om 10:10 am uur en is geplaatst in Zonneboiler. Reacties zijn tijdelijk gesloten, maar je kunt wel trackbacken vanaf je eigen site.

Reacties zijn gesloten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.