Opbouwrolluiken zijn tegenwoordig in allerlei verschillende soorten en uitvoeringen te verkrijgen:
– Zo kan je de opbouwrolluiken in verschillende kleuren krijgen.
– Bovendien zijn er twee verschillende kastmaten, de ene van 175,5 mm, de andere van 214,5 mm.
– Je kan de lamellen ook kiezen: ofwel een pvc ofwel een aluminium lamel. Deze laatste wordt gelakt en is dubbelwandig.
– Je kan de kasten van de opbouwrolluik ook isoleren.
Algemeen zijn opbouwrolluiken gemaakt van PVC. Daarna wordt de massa met renolit-folie afgewerkt.
Het plaatsen van een opbouwrolluik
De plaatsing van een opbouwrolluik gebeurt in een atelier. Dat zorgt ervoor dat je geen last hebt van vuil of andere ongemakken in je huis. Bovendien kan je zo geen schade aanbrengen aan de rest van het huis. De vakman zal het raam en het rolluik in één geheel opbouwen en in één geheel plaatsen in het kozijn. De plaatsing gebeurt dus snel.
Het bedienen van een opbouwrolluik
Je kan het rolluik zowel manueel als elektronisch bedienen. Bij een manuele bediening wordt gebruik gemaakt van het gebruikelijke koord of stang.
Bij een elektrische rolluik wordt gebruik gemaakt van een elektronisch besturingssysteem. Dit is zeer gemakkelijk, vooral voor oudere mensen die de kracht niet meer hebben om zelf het rolluik omhoog te halen.
Je kan er ook voor kiezen om een tijdsklok of sensoren te plaatsen in het elektronische rolluik. Zo kan je instellen dat het rolluik op getrokken wordt op een bepaald tijdstip of bij bepaalde weersomstandigheden. Op deze manier kan je ook, als je op reis bent, het rolluik af en toe op en aflaten om de indruk te scheppen dat iemand in huis is.