Onderhoud van een dak

Een dak moet goed onderhouden worden, zodat je de levensduur van een dak kan verlengen. Bovendien zal je dak er veel beter uit zien als je het dak goed onderhoudt. Je moet je dak daarom jaarlijks controleren. Kijk ook na of er geen dakpannen kapot zijn.

Als je een boom dichtbij je dak staat heb je meer kans om mos of ander vuil op je dak te vinden. Niet-geƫmailleerde pannen, leien, kunstleien of shingles trekken ook gemakkelijker mos aan. Gladde dakmaterialen zorgen ervoor dat mos niet op het dak blijft hangen.

Om het mos te verwijderen moet je het dak reinigen. Dit moet je doen aan de hand van klimgereedschap. Omdat het werk niet zonder risico verloopt kan je best een specialist inroepen.

Dakgoten en afvoeren

De dakgoot en afvoerpijp moet je meer reinigen dan het dak. Deze kijk je best twee keer per jaar na, best in het voorjaar en het najaar. In deze periodes heb je immers de meeste kans om huisvuil te vinden in de dakgoot en afvoerpijp.

Je kan het opstoppen van de dakgoten voorkomen door bladvangers en bolroosters te plaatsen in de dakgoot. Deze zorgen ervoor dat de blaadjes tegengehouden worden, en ze dus niet voor opstoppingen zullen zorgen.

Plat dak

Ook een plat dak moet regelmatig gecontroleerd worden, best tweemaal per jaar. Verwijder takjes en blaadjes, en zorg ervoor dat het grind terug overal even dik ligt. Kijk de afvoer ook zeker na.

Bij een plat dak moet je niet enkel mogelijk vuil verwijderen, maar bovendien ook de dakbedekking controleren. Zoek naar blaasjes of plaatsen waar de bekleding losgekomen is. Indien nodig moet je de grindlaag vernieuwen.

Dit bericht is gepost op 17 mei 2011 om 9:01 am uur en is geplaatst in Daken.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat zijn opbouwrolluiken?
Houten ramen en deuren