Wat is een plat dak?

Anders dan de naam aanwijst is een plat dak niet helemaal plat. Er moet altijd een kleine helling zijn, zodat het regenwater weg kan stromen. De helling varieert tussen 2 en 5 graden.

Platte daken worden steeds populairder. Dat komt enerzijds doordat platte daken steeds kwaliteitsvoller worden. Het materiaal dat voor de waterdichtheid zorgt is zeer duurzaam geworden. Anderzijds zijn platte daken ook populair omdat het perfect past bij een modern huis.

Welke types platte daken zijn er?

Er zijn drie soorten van platte daken:

– Het omgekeerde platte dak. De isolatie wordt geplaatst bovenop een waterdichte laag en op zijn plaats gehouden door middel van een schutlaag.
– Het warme dak. Onder de dakdichting wordt de isolatie geplaatst. De dakisolatie moet wel van goede kwaliteit zijn, omdat het blootgesteld wordt aan de buitenlucht.
– Het koude dak. Hierbij is er een luchtspouw die zorgt voor ventilatie tussen de dakdichting en de isolatie. Bij een koud dak is er veel kans op condensatie, waardoor het wordt afgeraden om deze soort van plat dak te plaatsen.

Het opbouwen van een plat dak

Eerst wordt de draagvloer geplaatst. De draagvloer bestaat uit houten balken of welfsels. Daarbovenop wordt een dampscherm en de isolatie geplaatst. Als afwerking wordt een dakdichting gelegd.

De waterdichte laag kan bestaan uit de volgende materialen:
Pvc: ligt los op de waterdichte laag, kan mechanisch vastgemaakt worden of kan gelast worden.
Epdm of esthetisch rubber: dit materiaal moet in één geheel op de waterdichte laag vastgemaakt worden. Het wordt meestal geplaatst op industriële gebouwen.
Bitumen of roofing: hierbij heb je de keuze tussen de UV-bestendige plastomeren bitumen of de elastische elastomeren bitumen.

Dit bericht is gepost op 17 mei 2011 om 8:50 am uur en is geplaatst in Daken.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.