Printer kiezen: inkjetprinter, laserprinter of all-in-one?

Als je op zoek gaat naar een printer, kan je best een aantal zaken in overweging nemen. Heb je enkel een printer nodig om af en toe een printje te maken of print je duizenden vellen per maand? Wil je enkel een printen of wil je er ook meer kunnen scannen en faxen? Wij zetten hier de verschillende soorten printers op een rijtje.

Inkjetprinter

De inkjetprinter is de meest verkochte soort. Een inkjetprinter spuit minuscule inktdruppels op het papier. Inkjetprinters kosten relatief weinig en verbruiken weinig stroom. Tegenwoordig kan iedere inkjetprinter in kleur printen. Een inkjetprinter heeft echter ook minpunten. De prints zijn namelijk niet watervast. Als de printer niet regelmatig gebruikt wordt, kunnen de spuitgaatjes verstoppen. Doordat inkjetprinters zo goedkoop zijn, moeten fabrikanten winst maken op de inkt. De inktpatronen zijn dus duur in verhouding tot de printer. Gemiddeld moet je de cartridge om de 500 afdrukken vervangen. Een inkjetprinter print ook trager dan een laserprinter. Een inkjetprinter is aan te raden aan mensen die niet veelvuldig printen en de printer niet voor professionele doeleinden gebruiken.

Laserprinter

Laserprinters zijn heel wat duurder dan inkjetprinters, vandaar dat de meeste consumenten nog steeds voor een inkjetprinter kiezen. Maar bij een laserprinter zijn de inktkosten veel lager, waardoor je op termijn je printer zeker terugverdient. Een zwart-wit laserprinter is doorgaans ook vrij goedkoop. De inkttoner van een laserprinter gaat namelijk veel langer mee. Gemiddeld hoef je hem pas om de 2500 afdrukken te vervangen. Een laserprinter maakt gebruik van een drum, waarin een stof zit die door middel van elektronische lading op het papier gebrand wordt.  Een laserprinter verbruikt wel iets meer stroom. Als je veelvuldig moet  printen, is een laserprinter zeker een aanrader.  Bovendien zijn de prints van een laserprinter watervast en is de printsnelheid veel hoger.

All-in-one

All-in-one-printers of multifunctionele printers worden steeds populairder. Met een all-in-one-printer kan je naast printen meestal ook scannen, faxen en kopiëren. Houd wel in je achterhoofd dat de kwaliteit van deze functies iets minder is dan als je de apparaten (faxapparaat, scanner…) apart koopt. All-in-one printers kunnen inkjet- of laserprinters zijn.

Dit bericht is gepost op 8 februari 2010 om 11:11 am uur en is geplaatst in Printers.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.