Powerline Communication en X10 voor je domoticasysteem

Powerline Communication (PLC) is de term voor verschillende datacommunicatiesystemen via het elektriciteitsnet. Smalband PLC wordt onder meer gebruikt om lantaarnpalen aan en uit te schakelen of voor babyfoons. Breedband PCL zou een goed alternatief kunnen bieden voor breedbandinternet via de tv-kabel of de telefoonlijn. Powerline Communication wordt ook gebruikt om in huis via de elektriciteitsbekabeling apparaten aan elkaar te koppelen.

X10

X10 is dé industriestandaard voor domotica die gebruik maakt van Powerline Communication. Alle apparaten die compatibel zijn met X10 (en dus het X10-logo dragen) kunnen met elkaar verbonden worden. X10 werkt met verzenders en ontvangers. Een verzender zendt een signaal naar een ontvanger op een andere plaats in het huis. Er kunnen 256 verschillende adressen geprogrammeerd worden via de Graphic User Interface (GUI). Als je twee apparaten op hetzelfde moment wilt in- of uitschakelen, moeten ze beide hetzelfde adres hebben.

X10 kan in ieder huis met de juiste elektrische installatie toegepast worden. Om door het hele huis signalen van X10 te verzenden, moeten er wel een fasekoppelaar en een filter geplaatst worden. zo kunnen de signalen niet het openbare elektriciteitsnetwerk opgaan.

X10-apparaten kunnen via de bestaande infrastructuur met elkaar communiceren, waardoor er geen nieuwe bekabeling nodig is. X10 is de goedkoopste communicatiestandaard voor domotica.

Dit bericht is gepost op 4 maart 2008 om 11:18 am uur en is geplaatst in Domotica.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.