Wat kost domotica?

Bij domotica denken velen onder ons nog altijd aan grote villa’s waarin alles automatisch gestuurd wordt. Toch is de tijd dat domotica alleen iets was voor de rijken helemaal voorbij.

De kostprijs van domotica varieert sterkt naargelang hetgeen je eigenlijk verwacht. Het aan elkaar koppelen van bijvoorbeeld verlichting, verwarming en rolluiken om zo tot meer comfort en een rationele energieverbruik te komen, is niet zo duur. Een basissysteem zal een meerkost van zo’n 3 à 5% van de totale kostprijs van een nieuwbouwwoning met zich meebrengen.

Het zijn de vele opties die op de markt zijn, die domotica duur kunnen maken. Enkele voorbeelden van opties die de kostprijs aanzienlijk verhogen, zijn touchscreens, geïntegreerde parlofonie of videofonie, homecinema’s, enz. Maar ook zonder al die opties verhoogt domotica het comfort al.

Uitbreiding

Als je overgaat tot de aanschaf van een domoticasysteem, houdt niets je tegen het later nog uit te breiden met extra opties. Domoticasystemen zijn erg flexibel en dus gemakkelijk uit te breiden.

Terugverdienen

Wie kiest voor een basis domoticasysteem, zal de meerprijs van domotica ten opzichte van een klassiek elektriciteitssysteem op korte termijn terugverdienen.  Elektrische toestellen kunnen bijvoorbeeld efficiënter omgaan  met energie. Goede voorbeelden hiervan zijn lampen die vanzelf worden uitgeschakeld als er niemand in de kamer is, een huis waarbij je met een druk op de knop alle elektrische toestellen kunt uitschakelen, de inschakeling van temperatuurzones, enz.

Dit bericht is gepost op 11 februari 2008 om 1:31 pm uur en is geplaatst in Domotica.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.