Hoe maak je je nieuwe woning gereed voor een domoticasysteem?

De plaatsing van een domoticasysteem kan je nieuwe woning voorzien van de nodige luxe en beveiliging. Veel mensen die aan het bouwen zijn, overwegen de aanschaf van een domoticasysteem, maar vaak is hun budget ontoereikend. Geen nood, want je kunt tijdens de bouw van de woning al rekening houden met een eventuele latere plaatsing van een domoticainstallatie.

Stel jezelf op voorhand een aantal vragen. Welke functies wil je integreren in je domoticasysteem? Welke behoeften heb je? Waar wil je de bedieningpunten plaatsen?

Aan de hand van die vragen kun je op voorhand bepalen welke domotica het best in je woning past. Aan te raden is een ervaren installateur te laten uitleggen welke voorzieningen je al kunt treffen. In veel gevallen kun je al een voorkablering voorzien.

Maar ook bij de keuze van de andere installaties in je woning moet je al rekening houden met een de eventuele latere integratie van een domoticasysteem. Als je later de verwarming wilt sturen met een domoticasysteem, kun je de woning best al verdelen in verschillende zones met elk hun eigen behoeften inzake verwarming. Voorzie bijvoorbeeld een circuit voor de badkamer, een voor de slaapkamers en een voor het woongedeelte, allen met aparte thermostaat.

Houd zeker ook al rekening met de drukknoppen en kijk of ze later ingeschakeld kunnen worden in het domoticasysteem.

Het is een stuk moeilijker domotica te plaatsen in een woning die je renoveert. Met het oog op de installatie van domotica in het gebouw, zou je dan al nieuwe leidingen moeten voorzien. Toch zijn bepaalde systemen gemakkelijker te integreren in een gerenoveerd gebouw, bijvoorbeeld omdat ze gebruik maken van draadloze technologie of Power Line-communicatie (datacommunicatie via het elektriciteitsnet).

Dit bericht is gepost op 4 februari 2008 om 10:37 am uur en is geplaatst in Domotica.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.