Stofzuiger met of zonder zak?

De keuze tussen een stofzuiger met zak of een zonder zak (met reservoir) bestond een aantal jaren geleden nog niet. De stofzuigers die gebruik maken van een stofzak zijn nog altijd de meest verkopende toestellen, maar steeds meer mensen kiezen voor een zakloze stofzuiger. Een vergelijking.

Met stofzak

De stofzuiger met zak zuigt de lucht en het stof aan door een poreuze stofzak. Het stof blijft achter in die zak en de schone lucht wordt weer uitgeblazen. Een van de grootste nadelen van een stofzuiger met zak is dat je steeds nieuwe stofzakken moet kopen.

Die papieren of katoenen zakken kunnen niet hergebruikt worden en zorgen dus voor extra afval. Doordat de zak vaak verwisseld wordt, blijft de stofzuiger wel erg proper.
Bij stofzuigers met zak neemt de zuigkracht af naargelang de zak voller zit. De poriën van de stofzak zijn dan immers gedeeltelijk verstopt.

Zonder stofzak

Een stofzuiger zonder stofzak scheidt het stof van de lucht door een krachtige luchtwerveling. Het stof wordt, net als in een centrifuge, uit de luchtstroom geduwd, waarna het opgevangen wordt in een aparte stofbak. Als dat stofreservoir volzit, hoef je het alleen maar te ledigen in de vuilbak. Dit systeem is dus erg handig voor mensen die bijvoorbeeld een hond of kat hebben die veel haren verliest en anders veel stofzakken zouden opmaken.

Bij stofzuiger zonder stofzak zal de zuigkracht over het algemeen niet afnemen. Sommige stofzuigers zonder zak hebben een filter die verstopt kan geraken en ervoor kan zorgen dat de zuigkracht afneemt. Een stofzuiger zonder zak kost iets meer dan een met zak.

Dit bericht is gepost op 21 januari 2008 om 12:56 pm uur en is geplaatst in Stofzuigers.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.