Domotica werkt energiebesparend. Toestellen kunnen bijvoorbeeld automatisch in -en uitgeschakeld worden op vooraf ingestelde tijdstippen. Hier vind je een paar voorbeelden van de energiebesparende functies van domotica
Alles uitschakelen
Als je gaat slapen of het huis verlaat, zou je met een druk op de toets alle lichten en de toestellen die niet nodig zijn (radio, tv) in je huis kunnen uitschakelen. Als je opstaat of weer thuiskomt, kun je met een druk op de toets het principe omkeren.
Multizoneverwarming
Je woning wordt opgedeeld in verschillende temperatuurzones. Voor elke zone is er een thermostaat en een temperatuurvoeler. Zo kun je precies verwarmen op de plaatsen en tijdstippen dat het nodig is.
Standby-temperatuurregime
Het standbyregime voorkomt dat je verwarming te vroeg van het nachtregime (15°C) naar het dagregime (20°C) verspringt. Als je later thuiskomt dan normaal het geval is, zorgt het domoticasysteem ervoor dat de verwarming in standby springt (18°C). Als je thuiskomt, verspringt de verwarming naar ‘dag’.
Andere voorbeelden
• Bewegingsdetector dooft het licht en past de verwarming aan in een ruimte als er lange tijd geen beweging is waargenomen.
• Verwarming bij een open raam wordt automatisch uitgeschakeld.
• Lichten worden gedimd als je de tv aanschakelt
• Wasmachine, droogkast, vaatwasser, enz. pas laten werken in de periode van het nachttarief
Enz.
Premie
Met een domoticasysteem met functies voor rationeel energieverbruik (REG) kun je 15% besparen op verwarming en tot 10% op verlichting en elektriciteit.
De Vlaamse overheid heeft domotica zelfs opgenomen in het lijstje met energiebesparende technieken. Distributienetbeheerders mogen daardoor premies uitloven voor klanten met een domotica-installatie. Voor een domoticasysteem in een nieuwbouw krijg je 100 euro, voor een in een bestaande woning 150 euro.