Waarop moet je letten bij de aanschaf van een digitale camcorder?

Sinds de opkomst van de digitale camcorders, is de markt van de videocamera’s er niet alleen veel boeiender op geworden, maar ook ingewikkelder. Hier een kort overzicht van waar je op moet letten bij de aanschaf van een camcorder.

Formaat

Het opslagmedium van de digitale camcorders kan nogal verschillen. Kies je voor een camcorder die gebruik maakt van tapes, een camcorder met een harde schijf, een met dvd’s of een met geheugenkaartjes? Het meest gebruikte type is nog steeds de MiniDV-camcorder, waarbij de videobeelden opgeslagen worden op MiniDV’s (tapes). Maar ook de camcorders met harde schijf zijn aan een echte opmars bezig. Verwacht wordt dat het gloednieuwe gebruik van geheugenkaartjes in camcorders een echte revolutie zal teweegbrengen.

Sensor

Het centrale deel van de camcorder is, net zoals bij digitale fotocamera’s, de sensor. Sensoren van fotocamera’s zijn vaak iets minder krachtig. Standaardsensoren hebben 1 tot 2 megapixels. De grootte van de sensor wordt uitgedrukt in inches en geeft de gevoeligheid van de camcorder aan.

Lens

De lens van je camcorder bepaalt voor een deel de scherpte van je opname. De lens moet het licht namelijk zo richten dat het op de CCD valt. De CCD (charge-coupled device) meet het binnenvallende licht.Vraag op voorhand voldoende uitlegover de kwaliteit van de lenzen.

LCD-scherm

Let bij de aankoop van je camcorder ook zeker op het LCD-scherm. Ideaal is een scherm van minstens 9 cm. doorsnede en een resolutie van 200.000 pixels. Hoe grote het scherm, hoe beter je de opgenomen beelden kunt bekijken. Houd er rekening mee dat sommige LCD-schermen minder goed werken in fel zonlicht.

Connectie

Camcorders worden op verschillende manieren aan andere apparaten gekoppeld. Verschillende soorten verbindingen zijn:

FireWire:

Staat ook wel bekend onder de naam i.LINK (Sony). Dv-uitgang waarlangs je beelden op je computer zet om die vervolgens bijvoorbeeld te monteren. Let op, je computer moet wel in het bezit zijn van een FireWirekaart. De meeste camcorders hebben ook een DV-ingang, waarmee je het proces omkeert. De gemonteerde beelden kun je zo van de computer terug op een cassette zetten.

S-video:

Analoge uitgang die ervoor zorgt dat je de beelden kunt koppelen aan een televisie en op een groot scherm kunt zien.

USB

Tegenwoordig hebben de meeste camcorders wel een USB-uitgang. Hiermee kun je de foto’s die op je camera staan transporteren naar je computer.

Dit bericht is gepost op 4 december 2007 om 2:48 pm uur en is geplaatst in Camcorders.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.