Van welke opslagmedia kan een camcorder gebruik maken?

Camcorders bestaan in alle maten en soorten. Ook de media waarop ze de gefilmde beelden opslaan, kunnen heel veel van elkaar verschillen. Een overzicht.

MiniDV

MiniDv is op dit moment veruit het populairste tapeformaat. Op een MiniDVcassettes kunnen van 60 minuten in gewone beeldkwaliteit, kan ongeveer 13 GB digitale video opgeslagen worden. Gewone DV-tapes zijn ongeveer dubbel zo groot en worden vooral gebruikt door professionelen.

Een van de voordelen van tapes is dat de digitale beelden vrijwel zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen. HDV is een hoge definitie-versie van MiniDV. Een camera die werkt met miniDV is nog steeds de goedkoopste optie.

Digital 8

Digital 8 is een digitaal videoformaat dat enkel door Sony en Hitachi gebruikt wordt. Een Digital 8-tape is veel groter dan een MiniDV. Een voordeel is dat dit type camcorders kan opnemen met de oude Hi8 en 8 mm-banden die gebruikt werden in analoge camcorders. Helaas is de tijdsduur van de opnames veel korter in vergelijking met MiniDV.

Dvd’s

Sinds een paar jaar zijn er ook camcorders die opnemen op mini-dvd. Een mini-dvd is iets kleiner dan een gewone dvd, namelijk 8 cm. ipv 12. Het grote voordeel van opnemen op mini-dvd’s is dat de beelden rechtstreeks op het schijfje gebrand worden.

Nadien moet je de dvd gewoon in een dvd-speler steken, zonder dat je eerst de camera erop moet aansluiten. Dit is een groot voordeel voor amateurfilmers die niet graag aan videobewerking doen. De gebruiksvriendelijkheid van dit soort camcorder is bijzonder groot.

Het grootste nadeel is dat dvd’s gemakkelijk beschadigingen (bv. krasjes) oplopen en zo volledig onbruikbaar worden. de meest gebruikte formaten zijn: DVD-RAM, DVD-R en DVD-RW (herschrijfbaar). De prijs van dvd’s ligt wel hoger dan die van tapes.

Harde schijf (HDD)

Camcorders met een ingebouwde harde schijf zijn enorm in opkomst. De grootte van zo’n harde schijf ligt tussen 20 en 60 GB. Op een harde schijf van 20 GB past zo’n 4,5 uur videomateriaal in de beste kwaliteit, op een schijf van 60 GB 14 uur opname.

Net zoals bij een dvd-camcorder, geldt ook voor de harde schijf dat die stuk kan gaan, waardoor je al je beeldmateriaal verliest. Een bijkomend nadeel is dat het geheugen niet verwisselbaar is. Je moet de harde schijf ook aan een pc of laptop koppelen om hem leeg te maken. Een van de voordelen van een harde schijf is dat je scènes meteen kunt verwijderen.

Geheugenkaartjes

De nieuwste camcorders maken gebruik van geheugenkaartjes. Geheugenkaartjes zijn erg compact, wegen niet veel, en zodoende ideaal voor op reis. Ook de camera’s die gebruik maken van geheugenkaartjes zijn een stuk compacter. Om het beeldmateriaal op de kaartjes te kunnen opslaan, maken de camera’s gebruik van compressiesoftware.

De kwaliteit van het beeld is vergelijkbaar met die van analoge camcorders, maar slechter dan MiniDV-camcorders. De meest voorkomende geheugenkaartjes voor camcorders zijn nSD-kaartjes en Microdrives.

Geheugenkaartjes kosten meer dan mini-DVD’s of tapes. Toch vermoeden specialisten dat dit type camcorder over niet al teveel tijd het populairste wordt. Geheugenkaartjes zullen dan sowieso goedkoper worden.

Dit bericht is gepost op 4 december 2007 om 1:39 pm uur en is geplaatst in Camcorders.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.