Wat is mp3?

Voor de ontwikkeling van de mp3 maakte men meestal gebruik van een wav-bestand van een cd. Een groot nadeel van dit geluidsbestand is de enorme hoeveelheid ruimte die dit bestand inneemt. Dit maakt het uitwisselen van muziek via het internet onmogelijk.

Om hiervoor een oplossing te vinden, werd de mp3 ontwikkeld. Mp3 is de afkorting van MPEG-1 layer3. Een mp3-bestand is slechts 4 megabyte groot, terwijl een wav-bestand 40 megabyte groot is. Het mp3-bestand neemt dus 10 keer minder schijfruimte in beslag. Toch klinkt het geluid hetzelfde. Hoe kan dit?

Onze hersenen kunnen een groot aantal geluiden dat ons oor opvangt niet verwerken. Veel geluiden uit een muziekbestand (bijvoorbeeld de zeer hoge en de zeer lage tonen) kunnen dan ook weggefilterd worden zonder dat we dit merken. Hierdoor wordt het muziekbestand kleiner. Deze techniek heet compressie.

De voordelen van mp3 zijn dan ook zeer handig voor de consument:
• Op een cd kunnen nu 150 liedjes in plaats van 15
• Het downloaden van een mp3-bestand duurt slechts enkele seconden.
• In de mp3-tag kan extra informatie over het bestand opgeslagen worden (bijvoorbeeld titel, artiest, afbeelding van de cd-hoes).

Vooral de muziekindustrie ondervindt nadelen van het wereldwijde mp3-gebruik. Muziek wordt nu immers massaal illegaal gedownload.

Dit bericht is gepost op 29 november 2007 om 10:57 am uur en is geplaatst in mp3-spelers.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.