De opvolger van DVD: HD DVD vs Blu-Ray

De strijd om de opvolger van de DVD te worden is ondertussen in alle hevigheid losgebarsten. De twee tegenstranders zijn de HD DVD en de Blu-Ray.

HD DVD

HD DVD, of High Density Digital Versatile Disc, werd in april 2006 op de markt gebracht in de VS. Er kan meer dan 30 Gigabyte aan data worden opgeslagen. Een DVD kan ‘slechts’ 4,7 Gigabyte bevatten. De techniek wordt ondersteund door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft. Aangezien HD DVD verdergaat op de DVD kunnen de HD DVD-spelers compatibel worden gemaakt voor CD’s en DVD’s, een element dat zeer zeker in het voordeel speelt.

Blu-Ray

Sony en Phillips startten de ontwikkeling van Blu-Ray in 1995. Het systeem dank zijn naam aan de blauwe laser die gebruikt wordt om de gegevens te lezen in plaats van een rode laser bij CD’s en DVD’s. Aangezien het mogelijk is om meerdere lagen van elk 25 GB boven mekaar te plaatsen, kan de opslagcapaciteit van de Blu Ray meer dan 50 GB bevatten. Na Sony en Philips is ook Apple aan boord gegaan, waardoor Blu Ray kan rekenen op zeer sterke vertegenwoordigers. Ook de nieuwe Playstation 3 maakt reeds gebruik van de Blu Ray technologie.

HVD

Terwijl 2 honden vechten om een been, loopt misschien een derde er mee heen. Ondertussen is er ook al een opvolger van de opvolgers in ontwikkeling: De HVD (Holografic Versatile Disc). Deze nieuwkomer heeft maar liefst een opslagcapaciteit van 300 GB!

Dit bericht is gepost op 23 oktober 2007 om 3:04 pm uur en is geplaatst in DVD-recorders.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.