Waaruit bestaat een saunabeurt?

Om te kunnen genieten van een goede saunabeurt en om het positieve effect van de sauna te kunnen ervaren, dienen een aantal spelregels in acht te worden genomen. Het is belangrijk dat je de verschillende fases van een saunabezoek correct en in de juiste volgorde doorloopt waarbij een afwisseling tussen opwarmen en afkoelen belangrijk is.

Fase 1: Voorbereiding

Het is belangrijk dat je ontspannen aan je saunabezoek kan beginnen. Probeer er ook voor te zorgen dat je tijdens het gebruik van de sauna niet gestoord wordt of dat je de ruimte moet verlaten. Leg schone handdoeken , badjassen en slippers binnen handbereik. Breng ook een bezoek aan het toilet zodat je de saunacyclus hiervoor niet moet onderbreken.

Doe al je kleren uit. Je stapt best naakt in de sauna. Wanneer je badkledij draagt, kan de huid niet optimaal verwarmen, wordt het zweet opgenomen door de stof van de badkledij en kan je huid ook niet goed afkoelen.

Neem een warme ontspannende douche waarbij je je goed wast met zeep. Deze hygiëne is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor de andere gasten die de sauna samen met jou gebruiken. Daarna is het belangrijk dat je je volledig afdroogt voor je de sauna binnenstapt. Een droge huid gaat immers sneller zweten wat het positieve effect van de sauna bevordert.

Tenslotte neem je een warm voetenbad. Hierdoor wordt je lichaam al langzaamaan opgewarmd en kan je ondertussen ontspannen waardoor je relaxed aan je saunabezoek kan beginnen.

Fase 2: In de sauna

Ontspannen en al een beetje opgewarmd, kan je in de sauna gaan plaatsnemen. Op de laagste banken is het minder warm dan bovenaan. Probeer uit op welke plaats je je het beste voelt. Liggen is de beste positie aangezien je lichaam zo gelijkmatig opwarmt. De temperaturen in de sauna liggen tussen de 80 en 100 graden Celcius. Neem ook een schone handdoek mee in de saunacabine. Dit is niet alleen comfortabel om op te zitten of liggen maar voorkomt ook dat het zweet in de banken trekt. Je blijft ongeveer 8 tot 12 minuten in de sauna zitten, naargelang je eigen voorkeur. Uiteraard kan je de sauna ook eerder verlaten als je je daar beter bij voelt. De laatste 2 minuten kan je best al rechtop gaan zitten om duizeligheid te voorkomen.

Fase 3: afkoelen

De warmte die je lichaam heeft opgeslagen, moet je ook weer kwijt. Belangrijk is dat je dit niet overhaast doet, maar rustig en geleidelijk aan afkoelt. Begin met frisse lucht, liefst buitenlucht, in te ademen. Dit koelt alvast je longen af. Vervolgens koel je je lichaam af met koud water. Je kan een koude douche nemen, met een slang koud water van onder naar boven over je lichaam laten stromen of je kan enkele tellen in een koud dompelbad gaan zitten. Het is belangrijk dat je deze fase, die op het eerste zicht minder aangenaam lijkt, niet overslaat. Je lichaam moet namelijk terug afkoelen. Bovendien gaat je huid er van tintelen en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Fase 4: rusten

Neem opnieuw een warm voetenbad. Hierdoor wordt je lichaam terug op normale temperatuur gebracht. Hou je lichaam warm met een badjas en ga even ontspannen uitrusten. Geniet van een lekker drankje (best zonder alcohol) zodat je lichaam de vochtreserves weer aanvult. Je kan plaatsnemen in een zetel of in de jacuzzi gaan liggen.

Herhaling

Hierna kan je alle bovenstaande fases opnieuw herhalen. Alleen de voorbereiding kan je overslaan. Een ervaren saunabezoeker doet meestal 3 saunarondes. Hoeveel rondes je ook doet, het is belangrijk dat je altijd ervoor zorgt dat je op het laatste goed afgekoeld bent.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2007 om 10:15 am uur en is geplaatst in sauna's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.