Waar komt de sauna vandaan?

Je lichaam reinigen door het te laten zweten is geen uitvinding van de laatste jaren. Al duizenden jaren maken veel culturen op verschillende continenten gebruik van de sauna. De oude Romeinen gebruikten hun thermae, de Turken gingen naar de hamman , de Finnen zaten in een savu-sauna, de Indianen zaten te zweten in hun tipi en de Russen gebruikten een banja.

De sauna, zoals wij die vooral kennen, komt oorspronkelijk uit Finland. In het oude Finland werd de sauna uitgevonden vanuit een basisbehoefte, namelijk om warm te blijven tijdens de winter.

In de helling van een heuvel groeven de Finnen een kuil, waarin ze stenen legden die gloeiend heet werden opgewarmd. Ze goten water over de stenen om stoom te creëren. dat deed de temperatuur nog meer stijgen. De eerste sauna’s deden dus dienst als woonruimte. Later werden de sauna’s apart van de leefruimte gebouwd.

In deze eerste sauna’s stond een houtkachel die de stenen verwarmde. De rook van de kachel, die een aangename geur heeft, verspreidde zich door de kamer en kon uiteindelijk ontsnappen door een gat in het dak of een openstaande deur. Veel Finnen verkiezen nog altijd deze originele rook of savu-sauna.

In 1936 namen de Finnen deel aan de Olympische Spelen en brachten ze hun eigen sauna mee. Doordat de Finse atleten zo goed presteerden, was de nieuwsgierigheid van de andere landen in de sauna meteen gewekt. Vooral na de Tweede Wereldoorlog veroverde de sauna Europa.

Nog niet zo lang geleden introduceerden de Finnen de elektrische kachel in de sauna. Hierdoor steeg de populariteit van de sauna. In plaats van een houtkachel worden nu elektrische resistors gebruikt om de stenen op te warmen. Dit verhoogt uiteraard de veiligheid en het gebruiksgemak.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2007 om 9:40 am uur en is geplaatst in sauna's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.