Wat is het verschil tussen het stoombad en de sauna?

Veel mensen halen de stoomcabine (ook wel Turks stoombad genoemd) en de sauna door elkaar. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het klimaat (temperatuur en luchtvochtigheid).

In een stoombad ligt de temperatuur rond de 50 graden Celsius terwijl dat in de sauna rond de 100 graden ligt. Ook is er een groot verschil in luchtvochtigheid, die in het stoombad veel hoger ligt. Er hangt vaak een nevel die verrijkt is met een essentiële olie van bijvoorbeeld eucalyptus. Dat heeft een positief effect op de werking van de luchtwegen. Bij de traditionele sauna is de cabine gevuld met warme maar droge lucht.

Hoewel de temperatuur in het stoombad veel lager ligt, wordt je lichaam toch evenveel opgewarmd als in de sauna. Door de hoge luchtvochtigheid vindt er een grotere warmteoverdracht plaats tussen je lichaam en de omgevingslucht. In de sauna ga je sneller transpireren door de hoge temperatuur, maar daardoor koelt je lichaam ook weer sneller af. Omdat je lichaam evenveel opwarmt, is ook belangrijk om na het stoombad, net zoals na de sauna, goed af te koelen en uit te rusten.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2007 om 9:46 am uur en is geplaatst in sauna's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.