Is de sauna er voor iedereen?

Voor gezonde volwassen mensen is er geen enkel bezwaar om regelmatig de sauna te gebruiken. Personen die last hebben van hart- en vaatziekten, open wonden, koorts, infecties, diabetes of mensen die antibiotica gebruiken kunnen best eerst te rade gaan bij hun huisarts.

In het verleden werd een saunabezoek ook afgeraden aan zwangere vrouwen. De hoge temperaturen zouden een risico vormen voor een miskraam. Recente onderzoeken hebben echter geen verhoogd risico kunnen aantonen. Bij een normale zwangerschap zou de sauna geen enkele negatieve invloed hebben op zowel de moeder als het kind. Tijdens de laatste 4 tot 6 weken van de zwangerschap wordt er echter afgeraden om een dompel- of bubbelbad te nemen omdat er al ontsluiting kan zijn. Zo’n bad verhoogt dan het risico op infecties.

Baby’s horen niet in de sauna thuis. Zij zijn nog niet in staat hun temperatuur zelf te regelen. Bovendien hebben kinderen in vergelijking met volwassenen meer huidoppervlakte dan lichaamsmassa. Vanaf een jaar of 4 is er geen enkel probleem om de sauna te gebruiken. Het is aan te raden dat een kind altijd vergezeld is van een volwassene.

Ouderen die gewoon zijn om regelmatig naar de sauna te gaan, kunnen gebruik blijven maken van de sauna. Een eerste saunabezoek boven de leeftijd van 60 wordt wel afgeraden.

Dit bericht is gepost op 19 oktober 2007 om 10:02 am uur en is geplaatst in sauna's.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: