Wat zijn polyether- en koudschuimmatrassen?

Over het algemeen kunnen we twee grote groepen matrassen onderscheiden: matrassen met een kern van schuim en matrassen met een kern van metalen veren. schuimmatrassen kunnen gemaakt zijn uit vier verschillende materialen: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Hier verneem je alvast wat de kenmerken zijn van een polyether- en een koudschuimmatras.

Polyethermatras

Polyethermatrassen zijn de goedkoopste matrassen, maar ook die met de minste kwaliteit. Polyetherschuim is een polyurethaan schuim met weinig veerkracht.  Aan het schuim kan veel of weinig lucht toegevoegd worden. die hoeveelheid lucht per kubieke meter wordt aangegeven met het soortelijk gewicht (SG).

Een voorbeeld: bij een matras met SG20 weegt het schuim 20 kg. per kubieke meter. Deze matras zal slap en zacht aanvoelen. Een matras met SG50 zal harder zijn en een langere duurzaamheid kennen. Hoe groter het soortelijk gewicht, hoe langer de matras zal meegaan. Gemiddeld heeft een polyethermatras een levensduur van 5 jaar.

Polyethermatrassen hebben een gesloten celstructuur. Ze nemen niet zo goed het vocht op, voelen warm aan en ventileren niet goed. de matras heeft een laag corrigerend vermogen.  Van alle materialen past polyether zich het minst goed aan de vorm van je lichaam aan. Na verloop van tijd treedt er kuilvorming op.

Koudschuimmatras

Koudschuim of HR-schuim is net als polyether en traagschuim een polyurethaan schuim. Koudschuim heeft een open celstructuur en zal daardoor het vocht veel beter opnemen dan een polyethermatras. Het materiaal ademt ook veel beter. De matras gaat dus niet warm aanvoelen en er gaan geen kuilen in ontstaan. Koudschuim is erg veerkrachtig maar heeft geen hoog corrigerend vermogen. Daarom bestaan matrassen vaak uit een combinatie van koudschuim en traagschuim.

Bij koudschuimmatrassen wordt er een onderscheid gemaakt tussen 50,55,60 en 65 HR. ‘HR’ staat voor ‘high resilience’ of hoge veerkracht.

Koudschuimmatrassen kennen een lange levensduur, maar de levensduur verschilt wel naargelang het HR-gehalte. Gemiddeld heeft een koudschuimmatras met HR50 een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Dit bericht is gepost op 10 oktober 2007 om 3:27 pm uur en is geplaatst in Matrassen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.