Wat is een traagschuimmatras?

Traagschuim is materiaal dat oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld werd. Tijdens de lancering van de raket moest het de druk van astronauten over het lichaam verdelen. Traagschuim wordt ook wel nasaschuim, comfortschuim of visco-elastisch schuim genoemd. Traagschuim is een polyurethaan schuim, net als polyetherschuim en koudschuim.

Traagschuimmatrassen staan voor een uitstekende gewichtsverdeling en goed aanpassingsvermogen. Normale schuimsoorten veranderen meteen terug naar de originele vorm, terwijl traagschuim de drukpunten echt kan verlagen. Het schuim keert maar langzaam terug in zijn oorspronkelijke vorm.

Een tweede voordeel is dat traagschuim op temperatuur reageert. Het schuim wordt harder bij koude en zachter bij warmte. De matras zal dus vooral zachter worden bij de lichaamsdelen die uitsteken. Hij past zich perfect aan aan de vorm van je lichaam.

Omdat het materiaal zich zo goed aanpast aan de vorm van je lichaam, zijn traagschuimmatrassen zeker aan te raden aan mensen die lang het bed moeten houden (om doorligwonden te voorkomen), aan mensen met gewichtsproblemen of rugklachten. Traagschuim wordt ook vaak gebruikt voor hoofdkussens.

Traagschuimmatrassen zijn door de jaren heen heel wat veranderd. De eerste matrassen waren nog volledig opgebouwd uit traagschuim, maar tegenwoordig is de onderlaag meestal gemaakt van een ander soort schuim. Matrassen die volledig van traagschuim gemaakt zijn, zijn zeer zwaar.

Geschuimd of gegoten schuim

Een traagschuimmatras die bestaat uit geschuimd schuim is van betere kwaliteit dan een matras van gegoten schuim. Bij gegoten schuim bevindt zich rond het schuim een plastic laagje dat slecht ademt, waardoor de matras ook niet zo’n lange levensduur heeft (ongeveer 5 jaar). Geschuimd schuim ventileert beter en heeft een levensduur van zo’n 15 jaar.

Open of gesloten celstructuur

De matras kan een open of gesloten celstructuur hebben. Dat wordt bepaald door de manier van schuimen. Matrassen met een open celstructuur zijn van betere kwaliteit en kunnen transpiratievocht beter wegvoeren, maar kosten ook aanzienlijk meer.

Dichtheid

Ten slotte speelt ook de dichtheid van het traagschuim een belangrijke rol. Matrassen met een hoge densiteit reageren anders dan matrassen met een lage densiteit. De hoge densiteitschuimen voelen harder (massiever) aan en reageren langzamer, wat het overigens zwaarder maakt om te draaien in bed.

Als de cellen kleiner zijn kan het materiaal automatisch minder ademen. Hierdoor wordt het warmer en neemt de matras minder goed vocht op. Daarbij is het ook zo dat een hoge densiteit sterker op temperatuurwisselingen reageert en een kleinere marge qua temperatuurschommelingen verdraagt. Voor medische doeleinden wordt dan ook bijna nooit voor een hogere densiteit dan 50 kg/m³ gekozen.

Dit bericht is gepost op 9 oktober 2007 om 5:43 pm uur en is geplaatst in Matrassen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: