Welke bedbodems bestaan er?

Niet alleen de matras is belangrijk voor de kwaliteit van je slaap, maar ook de bedbodem. Veel mensen zien het belang van een goede bedbodem wel eens over het hoofd of weten niet eens hoeveel soorten bedbodems er op de markt zijn.  Een klein overzicht.

Boxspring:

Letterlijk vertaald een ‘doos met veren’. Bedbodem gevuld met metalen veren die naar boven en beneden bewegen en zo zorgen voor een uitstekende ondersteuning. De levensduur van een boxspring bedraagt zo’n 20 jaar. Een boxspring kun je combineren met elke matras, maar is eigenlijk bedoeld voor pocketmatrassen.

Spiraalbodem:

Klassiek systeem dat bestaat uit een hoop ijzerdraden die allemaal met elkaar verbonden zijn. Er bestaan twee soorten spiraalbodems: de dwarsgespannen en de in de  lengte gespannen spiraalbodem. Dwarsgespannen bodems bieden veel meer ondersteuning dan in de lengte gespannen bodems. Tegenwoordig zijn de meeste spiraalbodems dan ook dwarsgespannen. Een spiraalbodem gaat 15 tot 20 jaar mee.

Lattenbodem:

Nog steeds de populairste bedbodem. Een lattenbodem bestaat uit flexibel verende latten. Door de jaren heen is het systeem van de lattenbodem steeds gemoderniseerd. Bij de meer luxueuze versies liggen de latten in flexibele houders, waardoor de lat individueel kan kantelen.

Een goede lattenbodem is op verschillende plaatsen te verstellen en kan eventueel aangepast worden aan de voorkeur van de slaper: wilt hij hard liggen of zacht? Bij bepaalde lattenbodems wordt er gewerkt met latten van verschillend formaat, om zo de comfortzones van het lichaam beter te ondersteunen.  Elektrische lattenbodems, die je kunt verstellen zonder er zelf moeite voor te doen, zijn steeds populairder.

Vlavrobodem:

Bestaat uit een houten plank met gaatjes.  Deze bodem is een van de minder comfortabele bedbodems, omdat hij geen veerkracht bezit. De ventilatie van deze bodem hangt af van het aantal jaren, maar over het algemeen ventileert hij niet zo goed. Een vlavrobodem kun je dus best alleen gebruiken met een binnenvering- of pocketveringmatras.

Schotelbodem:

Opvolger van de lattenbodem. Een schotelbodem bestaat uit onafhankelijk van elkaar verstelbare ‘schotels’ (kunststof modules) die zich aan je lichaam aanpassen en met iedere beweging kunnen meezwenken. Het grote voordeel van de schotelbodem is dat heel de bodem verend is.  Er bestaan ook elektrisch verstelbare lattenbodems. De levensduur bedraagt ongeveer 15 jaar.

Dit bericht is gepost op 9 oktober 2007 om 4:58 pm uur en is geplaatst in Matrassen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.