Moet je je parket boenen of vernissen?

Je kunt parket afwerken met lak, was of olie. Maar in welke situaties moet je er nu voor kiezen te lakken of te vernissen?

Vaak is de persoonlijke smaak een doorslaggevende factor in de keuze van de afwerkingmethode. Maar wat ook belangrijk is, is de mate waarin het hout belast zal worden in de ruimte waar je parket ligt. Als je parket in een vochtige ruimte ligt als een badkamer, een wasplaats of een keuke, is het aan te raden je parket te vernissen.

Geboend parket behoudt zijn tekening en structuur volledig. Geboend parket is ideaal voor slaap- of woonkamers.  Boenwas heeft een natuurlijke geur, die best aangenaam is om te ruiken. Als het boenwasparket beschadigingen oploopt, zijn deze gemakkelijk te herstellen. Maar boenwas is wel minder slijtvast, dus het parket kan gemakkelijk beschadigd worden.  Zo is een geboend parket ook heel slecht bestand tegen vlekken.

Parket dat veel belopen wordt, in ruimtes waar veel volk over de vloer komt, wordt meestal vernist.  Het grote voordeel van gevernist parket is dat vlekken vrijwel verleden tijd zijn. Ideaal dus als je kleine kinderen hebt! Je kunt er ook voor kiezen je parketvloer te behandelen met olie.  Olie dringt dieper in het hout door dan de meeste vernissoorten.  Geolied parket is goed bestand tegen slijtage, maar is niet zo goed bestand tegen vlekken als gewoon vernis. Een van de grote voordelen van olie is dat de parketvloer er gemakkelijk mee bij te werken is.

Dit bericht is gepost op 8 oktober 2007 om 3:07 pm uur en is geplaatst in Parket.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.