Wat is laminaat?

Laminaat is een grote concurrent voor parket. Vaak ziet het er zelfs hetzelfde uit. Maar wat is laminaat nu eigenlijk?

Laminaat is een kunststof vloerbedekking, die net als parket uit losse platen bestaat. Die laminaatplanken bestaan uit meerdere lagen, meestal vier verschillende lagen: een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt papier en een kunststof (meestal melamine) bovenlaag. Je kunt laminaat wel vergelijken met fineerparket, maar dan met een kunstmatige bovenlaag.

  • Kunststof onderlaag: de kunststof onderlaag is de laag die op de ondergrond rust. Die laag voorkomt dat de vloer scheef gaat trekken door de condensatie.
  • Draaglaag: zorgt voor stabiliteit en structuur. Die laag is gemaakt van hardboard. Meestal is die laag geïmpregneerd met melamine, om de vloer tegen de vochtigheid te beschermen. De draaglaag kan 6 tot 12 cm. dik zijn. Hoe dikker de laag, hoe kleiner de kans dat de vloer gaat scheeftrekken door condensatie.
  • Laag bedrukt papier: wat je ziet is niet meer dan een foto. De meeste laminaatvloeren lijken heel veel op parket, maar je kunt ook voor een ander patroon kiezen.
  • Kunstmatige bovenlaag: voorkomt dat de vloer verkleurt of dat er vlekken op komen.

Er bestaan twee soorten laminaat: hoge druk-laminaat (MDF of HDF) en lage druk-laminaat (DPL). Laminaat wordt zwevend gelegd, met een veer en groef-systeem.

Je kunt laminaat kopen als verlijmd of als clicksysteem. Clicksystemen zijn erg handig voor mensen die zelf hun vloer willen leggen. Verlijmd laminaat betekent dat er over de hele naad lijm moet worden aangebracht.

Vaak kiezen mensen voor een laminaatvloer, omdat die snel en gemakkelijk te plaatsen is. Beschadigde delen van een laminaatvloer zijn gemakkelijk te verwijderen en te vervangen. Als je wil verhuizen kun je de laminaatvloer gemakkelijk opbergen en opnieuw gebruiken in je nieuwe woning.

Verder is laminaat erg onderhoudsvriendelijk, je moet gewoon regelmatig stofzuigen of vegen, net zoals bij andere vloeren. Laminaat is wel niet goed tegen water bestand, net als parket.

Laminaat heeft een lange levensduur. Daarom is het erg in trek bij mensen met jonge kinderen. Een goede laminaatvloer kan wel 20 jaar meegaan!

Dit bericht is gepost op 5 oktober 2007 om 5:08 pm uur en is geplaatst in Parket.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.