Hoe moet je parket onderhouden?

Van een mooie houten parketvloer wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten, daarom moet je ze goed onderhouden. Hoe je dat doet, kun je hier lezen.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijkse onderhoud van je parketvloer kan best op een droge manier gebeuren. Daarvoor kun je een parketborstel gebruiken of een stofdoek. Als het vuil er zo niet afgaat, kun je ook een licht bevochtigde doek gebruiken. Zorg er dan wel voor dat de vloer binnen de minuut droog is.

Onderhoud met producten

Hoe je de vloer onderhoudt, is verder afhankelijk van de houtsoort en de afwerkingslaag van de vloer. Onderhoud met speciale producten is nodig om de parketvloer meer bescherming te geven, zodat hij niet gaat lijden onder slijtage.

1. Geboende parketvloer

Een geboende parketvloer of wasvloer wordt na de productie afgewerkt met een laag boenwas. Om de vloer voldoende te beschermen, moet die boenwas regelmatig opnieuw aangebracht worden.

Om een nieuwe waslaag aan te brengen, heb je gewoon een droge katoenen doek of een kleine boenmachine nodig. Smeer de boenwas voorzichtig uit op het parket, volg de richting van de houtnerven. Als je water morst, moet je dit meteen van de vloer verwijderen, anders kunnen er kringen ontstaan.

Je parket zou om de drie maanden zo’n onderhoudsbeurt moeten krijgen om vuilheid te vermijden. Hoe vaker je de vloer in het begin boent, hoe minder onderhoud hij na verloop van tijd zal nodig hebben. Om de vijf jaar moet je de bovenste waslaag verwijderen met white spirit, om daarna een nieuwe laag aan te leggen. Te vaak of te veel je parket boenen, is trouwens ook niet goed. De boenwas moet genoeg tijd krijgen om in de vloer te dringen.

2. Gelakte parketvloer

Een lakvloer of gevernist parket is heel gemakkelijk te onderhouden. Er zijn een heleboel verschillende soorten lak op de markt.

Ten minste om het halfjaar moet de vloer volledig gereinigd worden met een onderhoudsproduct. Op plaatsen waar veel mensen langskomen, moet dit zelfs vaker gebeuren. Kleine krasjes kun je ook wegwerken met het onderhoudsproduct. Je kunt ze ook wegschuren en de lak terug aanbrengen. Als het parket zijn glans verliest, kun je het behandelen met een polish.

Reinig je vloer om het halfjaar volledig met het onderhoudsmiddel. Na ongeveer 10 jaar zal je de parketvloer helemaal opnieuw moeten lakken. Dan moet je de bovenste laag volledig wegschuren en het lakproduct opnieuw aanbrengen.

3. Geolied parket

Een olievloer kun je doorheen het jaar best onderhouden door regelmatig te stofzuigen. Een paar keer per jaar mag je je parket dweilen. Dit kun je beter doen met een vochtige dweil dan met veel water. Er bestaat beschermende zeep voor olieparket.

Je moet je vloer ook regelmatig (om de paar jaar) opnieuw oliën. Een goed onderhouden vloer hoef je dan niet opnieuw af te schuren. Voor je nieuwe olie op het parket aanbrengt, moet je het ontvetten. De olie breng je aan met een katoenen doek of een kleine boenmachine. De olie die je kiest, bepaalt de kleur van je vloer. Zo zal natuurlijke olie altijd zorgen voor een donkerdere kleur.

Dit bericht is gepost op 3 oktober 2007 om 4:50 pm uur en is geplaatst in Parket.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: