Wat is digitale televisie?

Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van analoge televisie. Sinds 1990 is digitale televisie (DTV) aan een opmars bezig.

Voordelen

Bij analoge televisie komen de signalen binnen als golf langs de kabel of antenne. Dit signaal is echter onderhevig aan storingen. Digitale televisie is hier minder kwetsbaar voor. De kwaliteit van het beeld is dan ook veel beter. Het digitale signaal is veel compacter, waardoor er ruimte is voor 200 zenders. Bovendien kan digitale televisie ook extra mogelijkheden aanbieden, zoals een elektronische programmagids, ondertiteling in verschillende talen, enz. Er is soms ook een mogelijkheid voorzien om programma’s op te nemen op een ingebouwde harde schijf (DVR) of via een aparte digitale videorecorder. Dan worden er extra signalen meegezonden die je videorecorder activeren bij het begin en einde van een tv-programma.

Hoe ontvangen?

Je kan een digitaal signaal op verschillende manieren ontvangen. Namelijk via:

 • de kabel met DVB-C-technologie
 • de ether met DVB-T-technologie
 • de satelliet met DVB-S-technologie
 • Internet (ADSL)

In Nederland en België zijn de meeste tv-toestellen enkel geschikt voor analoge beeldsignalen. Om toch digitale tv te kunnen kijken, heb je een decoder nodig. Een decoder zet het digitale signaal om in signalen die geschikt zijn voor je televisie. In de toekomst worden digitale televisietoestellen, waarin de decoder al ingebouwd zit, op de markt verwacht. Voor digitale televisie via de ether of de satelliet heb je bovendien ook nog een eigen (schotel)antenne nodig.

iDTV

Bij iDTV staat interactiviteit centraal. De gebruiker krijgt een aantal interactieve mogelijkheden aangeboden bovenop de gewone digitale tv. Zo kan je meespelen met een tv-quiz (bv. Nationale test), extra info opvragen (bv de ingrediënten bij een kookprogramma), films bekijken op aanvraag, e-mailen, spelletjes, enz. Je hebt hiervoor enkel je decoder nodig, een bijhorende afstandsbediening en een retourkanaal (bv om te stemmen voor Eurosong).

Aanbod

In Vlaanderen:

 • Telenet Digital TV biedt sinds september 2005 digitale televisie aan. Analoge abonnees kregen een verminderd aanbod aan stations maar konden wel gratis overschakelen naar een digitaal abonnement. Je moet wel een decoder van Telenet aanschaffen: Telenet Digibox. Er is nog niet bekend wanneer Telenet ook HDTV zal aanbieden
 • Interkabel startte op 15 december 2004 met hun digitale kanaal iN.DI. Het was de eerste aanbieder in Vlaanderen van HDTV.
 • Belgacom biedt sinds juni 2005 ook digitale televisie aan.
 • TVVlaanderen biedt digitale uitzendingen aan via satelliet sinds december 2005. Je kan hier vrij kiezen welke decoder je gebruikt. Eind 2007 zal men ook hier starten met HDTV.

In Nederland:

 • CanalDigitaal zendt digitale tv uit via de satelliet.
 • KPN en haar dochtermaatschappij Digitenne zenden uit via de ether.
 • Via de kabel wordt DTV aangeboden door diverse kabelmaatschappijen: UPC, Multikabel, Casema,… Er zijn ook enkele HDTV-zenders.
 • Via internet kan je ook digitaal kijken via KPN, Tele2 en digitale themakanalen van de publieke omroep.

Dit bericht is gepost op 28 september 2007 om 3:48 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.