Wat is satelliettelevisie?

Bij satelliettelevisie worden de signalen die worden uitgezonden in een tv-studio naar een satelliet gestuurd, die zich op meer dan 35.000 km. afstand van de aarde bevindt. Dit gebeurt via een paraboolantenne. Die satelliet stuurt de signalen dan weer naar de schotelantennes op aarde. Deze antennes sturen het signaal naar een decoder, die het omzet in een signaal voor de tv. Tussenkomst van een kabel-of telefoonbedrijf is niet langer nodig. De signalen die het station doorstuurt naar de satelliet, worden ook wel ‘uplink’ genoemd. De signalen die de satelliet naar de schotels worden ‘downlink’ genoemd.

De ontvangst van het satellietsignaal gebeurt niet door de satellietschotel zelf, maar door de LNB. De LNB of Low Noise Block is een ontvangstkop die de signalen van de satelliet doorgeeft aan de ontvanger. De LNB zit met een arm vast aan de schotel. De schotel ontvangt een signaal, refelecteert dit en geeft het door aan de LNB.

Na de bevestiging van je schotel kun je meteen televisie kijken. Je ontvangt dan wel alleen de gratis kanalen (Free to Air) die hun isgnaal ongecodeerd versturen. Je moet dus een abonnement nemen.

Vroeger werd er voor de ontvangst van satellietsignalen gebruik gemaakt van een analoge decoder, maar nu is het ook al mogelijk via je satelliet digitale televisie te ontvangen.

De abonnementskosten voor satelliettelevisie zijn heel laag, maar voor de kosten voor de schotel en de installatie moet je toch zeker enkele honderden euro’s tellen.

Een groot voordeel van satelliettelevisie is dat je ook in caravans of vakantiehuisjes tv kunt ontvangen.

Wat heb je nodig voor satelliettelevisie?

Een korte opsomming van wat je nodig hebt om sateliettelevisie te ontvangen:

  • Een schotelantenne: kies voor een schotel van minstens 45 cm. doorsnede. Als je helemaal zeker wilt zijn dat er geen storingen optreden, neem dan een schotel van 54 cm. doorsnede. Hoe groter de schotel, hoe beter hij de signalen zal ontvangen.
  • LNB
  • Satellietontvanger of decoder: een decoder heb moet het signaal van de tv omzetten naar beeld en geluid
  • Coaxkabel en 2 F-connectoren
  • Smartcard: kaart met een chip die zorgt voor de decodering van de gecodeerde zenders
  • Bevestigingsbeugels of statief voor schotel

Digitale tv via satelliet

Ook via de satelliet kun je genieten van digitale televisie. Het grootste voordeel daarvan is het uitgebreide aanbod aan buitenlandse zenders, zelfs nog meer dan bij andere aanbieders van digitale tv. Je kunt ook heel veel radiozenders ontvangen. Digitale televisie via satelliet garandeert je beeld en geluid van dvd-kwaliteit.

Dit bericht is gepost op 28 september 2007 om 5:02 pm uur en is geplaatst in televisies.

Eén reactie op “Wat is satelliettelevisie?”
Wat is digitale televisie? | Producten Informatie zegt:
28 september 2007 om 5:05 pm

[…] satelliet met […]

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Wat is digitale televisie?
Oude vertrouwde beeldbuis-tv versus moderne plasma- en lcd-tv’s