Wat is het energieverbruik van je televisie?

Bij de aankoop van een nieuwe tv letten veel mensen op het energieverbruik van het toestel. Milieuvriendelijkheid en besparingen op je energiefactuur worden steeds vaker een doorslaggevende factor.Plasmatelevisies verbruiken meer energie dan LCD-televisies, maar niet zoveel als vaak gedacht wordt. Een LCD-tv heeft een constant stroomverbruik, omdat de lichtbron achter het scherm altijd in werking is. Bij een plasmatelevisie is het energieverbruik afhankelijk van de beeldinhoud. Een plasma-tv moet maar een plasmacel ontsteken om een pixel te laten oplichten. Duisternis wordt bij plasmaschermen verkregen door er geen elektrische stroom meer door te sturen. Bij donkere beelden zullen plasmaschermen dus zeer weinig stroom verbruiken. LCD-schermen verbruiken ongeveer evenveel als de klassieke beeldbuistelevisies, soms zelfs minder.Een beeldbuis of LCD-televisie met een doorsnee grootte (32 inch) verbruikt gemiddeld 100 Watt. Een plasmascherm verbruikt gemiddeld 140 tot 400 Watt.Televisies met grote schermen verbruiken meer stroom dan kleinere tv’s. Plasmatelevisies zijn alleen verkrijgbaar in grote formaten, vandaar de misvatting dat ze zoveel stroom verbruiken. Een plasmatelevisie kan maar maximum tot 30% meer stroom verbruiken.Ten slotte dit nog: het energieverbruik van een tv gaat omhoog naarmate het beeld is ingesteld op het geven van meer contrast en helderheid. Het vermogen kan tot 100 Watt hoger oplopen. Stel daarom het beeld niet te licht af. HD-ready plasmatelevisies verbruiken tot 80 Watt meer energie. Bij HD-ready LCD-tv’s is er geen verschil merkbaar.

Dit bericht is gepost op 25 september 2007 om 5:48 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.