Technische termen bij de aankoop van een LCD-tv

Ben je van plan een LCD-televisie aan te schaffen, maar weet je niet zo goed wat al die moeilijke termen betekenen? Om je op weg te helpen, vind je hier alvast een handig lijstje.

Multipixel

Een LCD-scherm met de multipixel-technologie gebruikt voor iedere pixel die hij moet weergeven twee pixels. Daardoor worden de kleuren weergegeven en kun je gemakkelijk vanuit een scherpe hoek naar het scherm kijken.

Matrix

De matrix van een LCD-tv is ofwel actief, ofwel passief. Een tv-toestel met passieve matrix controleert niet alle pixels van het inkomende licht, een met actieve matrix verstuurt de elektrische signalen nauwkeuriger naar de pixel. Daardoor neemt de kans op vage vlekken af. LCD-tv’s met actieve matrix kosten iets meer. Schermen met actieve matrix maken gebruik van TFT (Thin Film Transistor) en LTPS (Low Temperature Polycrystalline Silicon).

Responstijd

Bij LCD-televisies kunnen er wel eens beeldvertragingen optreden. Bij snelbewegende beelden krijg je dan wel eens veegeffecten, wat het tv-kijken er beslist niet aangenamer op maakt. De responstijd is de tijd die een pixel nodig heeft om te draaien. Hoe lager de responstijd van je LCD-tv is, hoe minder veegeffecten. Oudere LCD-tv’s hadden een responstijd van 32 ms (milliseconden), bij nieuwe ligt die al veel lager. Bij de huidige generatie LCD-tv’s ligt de responstijd tussen 4 tot 25 seconden.

Resolutie

De resolutie van een beeldscherm geeft de scherpte van het beeld weer. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld zal zijn. Een HD-tv telt minstens 1920×1080 pixels. Tv-zenders gaan in de toekomst steeds vaker gebruik maken van HDTV (high-definition television). Als je hiervan gebruik wilt maken, kun je best al kiezen voor een HDTV-ready televisie.

Contrastratio

De contrastratio is het getal dat het verschil tussen de lichtste en de donkerste punten op een beeldscherm weergeeft. Hoe hoger dit getal, hoe beter de weergave. Een contrastratio van 300:1 is vrij laag, een contrastratio van 500:1 hoog.

Dit bericht is gepost op 25 september 2007 om 3:56 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.