Waarop let je bij de aankoop van een flatscreen-tv?

Als je op zoek bent naar een nieuwe flatscreen-televisie, zijn er een hoop factoren waarmee je rekening moet houden. Zoek eerst eens rustig de verschillen tussen plasma en LCD uit voor je naar de winkel trekt.

Grootte

Denk eerst eens na over de grootte van de tv die je in huis wilt halen. Neem de maten op van het plekje waar je hem graag zou willen neerzetten of hangen. Wil je niet groter gaan dan een 37-inch scherm, dan kom je automatisch uit bij de LCD-televisies. Voor schermen vanaf een grootte van 94 centimeter zijn plasmaschermen beter geschikt. Een plasmatelevisie is pas verkrijgbaar vanaf die grootte. Als je graag wilt genieten van de voordelen van HD-televisie, loont het zeker de moeite uit te kijken naar een groter model.

Beeldscherpte en kleur

Het beeld van een LCDtelevisie is een stuk scherper. In de winkel, waar veel licht is, zul je dus al gauw de neiging hebben voor een LCD-tv te kiezen. Toch geeft een plasmascherm een veel realistischer beeld. In een donkere woonkamer kan een LCD-scherm al snel hard en onnatuurlijk overkomen. Neem de tijd om de beelden met elkaar te vergelijken. In veel winkels is de omgeving van een woonkamer nagebootst. Neem verschillende kijkhoeken aan en kijk of het beeld hetzelfde blijft. Plasmaschermen kunnen miljarden kleuren weergeven, LCD-schermen creëren kleuren door kleuren weg te nemen van zuiver wit, waardoor er vaak kleuren overheersen en de beelden realistisch blijven.

Contrast

Ook belangrijk om op te letten bij de aankoop van een nieuwe flatscreen-tv is de contrastratio. Dat is de verhouding van de lichtintensiteit van de lichtste en donkerste kleuren die een tv kan weergeven. Heb je een tv met een hoge contrastratio, dan is een zwarte kleur ook echt zwart. Bij tv’s met een lagere contrastratio zie je dan eerder donkergrijs. Plasmatelevisies geven een beter contrast dan LCD-tv’s.

Responstijd

LCD-tv’s kennen vaker vertragingen dan plasmatelevisies. Dat kan onder meer storend zijn bij sportwedstrijden. De LCD-techniek werd immers ontworpen voor statische beelden en niet voor bewegende. Bij snelbewegende beelden treden er dan veegeffecten op, wat zeer storend kan zijn. Hoe lager de responstijd van een tv is, hoe sneller de beelden op het scherm worden opgebouwd. De oude generatie LCD-tv’s hadden een responstijd van 32 ms, maar bij de nieuwe ligt die al veel lager. Toch kunnen veegeffecten nog altijd voorkomen, besteed hier dus zeker aandacht aan in de winkel.

Resolutie

Hoe hoger de schermresolutie is, hoe scherper het beeld er zal uitzien. LCD-tv’s hebben meestal een iets grotere resolutie dan plasma-tv’s. HD-tv’s tellen 1920×1080 pixels. Bij plasmatelevisies vind je die resolutie alleen op schermen groter dan 50 inch, bij LCD kan dat al bij schermen groter dan 37 inch.

Dit bericht is gepost op 24 september 2007 om 5:42 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.