Wat zijn de verschillen tussen plasma en LCD?

Haast iedereen die vandaag een tv koopt, kiest voor een platte televisie. Dat soort televisies wordt dan ook steeds meer betaalbaar. Er bestaan twee grote groepen: plasma en LCD. Maar wat is nu het verschil tussen die twee? Voor welke tv kan je het best kiezen?Plasmaschermen bestaan uit honderdduizenden onbeweeglijke gascapsules die gevuld zijn met gassen als zenon en neon. Die capsules zijn bedekt met fosfor en verwerkt in een gasplaat voorzien van elektroden. Tijdens het tv-kijken lichten de cellen op in een bepaalde kleur en produceren licht.LCD staat voor Liquid Crystal Display. Die technologie bestaat uit vloeibare kristallen die tussen twee lagen glas zitten. Bij het televisiekijken laten die kristallen een bepaalde hoeveelheid licht door van de lamp die zich achter het scherm bevindt. LCD wordt ook wel TFT genoemd, Thin Film Transistor.

Verschillen

1. Plasmaschermen hadden en hebben, tegenwoordig wel in mindere mate, last van ‘inbranden’. Dat betekent dat er bij lang stilstaande afbeeldingen (zenderlogo, wedstrijdscores) beeldresten kunnen overblijven. Dit probleem is al grotendeels van de baan geruimd met de nieuwe generatie plasmaschermen. Sommige plasmatelevisies maken gebruik van de pixel-shifttechniek.2. Het beeld van een LCD-televisie is scherper, maar het beeld van een plasmatelevisie oogt realistischer. Een plasmascherm kan meer en beter kleuren weergeven dan een LCD. De weergave van zwarte en donkere kleuren is bij een plasmascherm ook beter dan bij een LCD-scherm. Wie een echt bioscoopgevoel wil krijgen, kiest doorgaans voor een plasmascherm, dat tot een miljard kleuren kan weergeven.3. LCD-schermen bestaan uit veel pixels. Om de juiste beelden weer te geven, is er veel software nodig, waarmee beeldvertraging kan optreden. Hoe groter het scherm, hoe meer vertraging de televisie kan oplopen.4. Het grote voordeel van een LCD-televisie is het stroomverbruik. Een LCD-televisie verbruikt veel minder dan een plasmatelevisie. Een LCD-televisie verbruikt ongeveer evenveel als een beeldbuistelevisie. De lichtbron achter het LCD-scherm is altijd in werking, waardoor een LCD-scherm een constant stroomverbruik heeft. Bij een plasmatelevisie loopt het stroomverbruik gelijk met de beeldinhoud. Op een jaar kan dat een verschil betekenen van een paar honderd euro. LCD-schermen zijn bovendien ongeveer de helft goedkoper dan plasmaschermen.5. Bij een gewone beeldbuistelevisie en een plasmascherm kun je uit elke hoek alles goed zien, bij een slecht LCD-scherm moet je er recht voor zitten. als je vanuit een scherpe hoek naar een LCD-scherm kijkt, zal je zien dat alles waziger is. Plasmaschermen hebben wel de neiging het zonlicht te reflecteren.6. Tot een paar jaar geleden hoorde je wel eens dat plasmaschermen minder lang meegaan, maar met de nieuwe techniek blijkt dit niet meer te kloppen. De levensduur is ongeveer dezelfde als die van LCD. De lichtbron van een LCD-tv gaat wel maar tussen de 10.000 tot 25.000 uren mee.

Dit bericht is gepost op 24 september 2007 om 4:28 pm uur en is geplaatst in televisies.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.