Op welke manieren kan je je zwembad desinfecteren?

Je zwembad moet je regelmatig desinfecteren om het water te ontdoen van schadelijke organismen als bacteriën en algen. De meest gebruikelijke manier is de toevoeging van chemicaliën. Maar je zwembad ontsmetten kan op verschillende manieren! De belangrijkste vind je hier op een rijtje.

1. Desinfectie met chemicaliën

De meest gebruikelijke manier om je zwembad te desinfecteren is het gebruik van chloor. Indien nodig, als de pH-waarde te hoog of te laag is, worden er ook pH-minus poeders en pH plus poeders toegevoegd. Voordeel van chloor is dat het een gemakkelijke en goedkope manier is van desinfecteren. Het heeft ook een blijvend desinfectievermogen. Het nadeel is dat het schadelijk is voor het milieu en geïrriteerde ogen, ademhalings- en huidproblemen kan veroorzaken.

2. Zoutelektrolyse

Zout wordt gebruikt in de zogenaamde zoutchlorinators die via zoutelektrolyse chloor vormen. Deze techniek heeft veel voordelen. Je hoeft niet meer te werken met het gevaarlijke chloor en je zult geen last meer hebben van prikkende ogen of jeukende huid. Er hangt ook geen chloorlucht meer rond het zwembad.

3. Ozonator

Een ozonator is een toestel dat uit zuurstof ozon kan vormen. Ozon ontsmet het water automatisch al, waardoor je veel minder chloor zal moeten verbruiken. Ozon vermindert ook de groei van algen in je zwembad. Het nadeel van ozon is dat het geen blijvende desinfecterende werking heeft. Je zult de ozonator dus elke dag een paar uur moeten aanzetten. Grote voordeel is dat de overlast van chloor beperkt wordt.

4. Ionisator

Een ionisator zuivert het water door het gebruik van koper- en zilverionen en houdt het water vrij van algen en bacteriën. In combinatie met een ozonator heb je zelfs helemaal geen chloor meer nodig!

5. UV-licht

Ultraviolet licht kan de bacteriën, algen en andere micro-organismen in het water doden. Het grootste nadeel van dit systeem is het hoge kostenplaatje. Een systeem met UV-licht verbruikt immers veel energie en wordt daarom niet veel gebruikt.

Dit bericht is gepost op 13 september 2007 om 5:07 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.