Wat is de beste pH-waarde voor een zwembad?

Bij een zwembd moet je regelmatig eens de pH-waarde, de alkaliciteit en het kalkniveau controleren.  Bij een zwembadhandelaar kun je altijd wel een testkit kopen om al deze waarden te meten.

De pH-waarde geeft de zuurgraad weer van het water. pH staat voor potentiaal hydrogenium en geeft de watestoionenconcentratie in het water weer. Een neutrale wateroplossing heeft een pH-waarde van rond de 7. Een pH-waarde van 0 staat voor zuur water (acide), een pH-waarde van 14 voor basisch water (alcline).
Je zwembadwater moet een pH-waarde hebben tussen 7 en 7,4. Bij die waarden werkt de chloor het beste.

pH-waarde van minder dan 7:

Het water is agressief ten opzicht van de metalen delen, filter en het zwembadmateriaal.

pH-waarde boven 7,4:

Prikkende ogen, irritatie van de huid
Alkengroei wordt gestimuleerd
Kalkafzetting
Chloor werkt te snel uit

Veel zwembaden bevatten hard water door de aanwezigheid van calcium- en magnesiumzouten. Laat de hardheid van je zwemwater controleren. Hard water heeft een pH-waarde van meer dan 7. Dat stijgt nog als het water verwarmd wordt.

Hard water (met een pH-waarde van meer dan 7,4): je kunt best pH-minus poeder toevoegen. Dat zuurgranulaat neutraliseert de alkalische componenten die de oorzaak zijn van de hardheid van het water. Controleer regelmatig de pH-waarde!
Zacht water (pH-waarde onder 7): bij toevoeging van pH-plus poeder, zuiveringszout of soda stijgt de pH-waarde boven 7.

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 5:45 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.