Waarom voeg je chloor toe aan het zwembad?

Zwembaden zijn echte voedingsbodems voor bacteriën, microben, schimmels en andere micro-organismen. Zij komen in je zwembad door zweet, speeksel en andere lichamelijke afscheidingen van de badgasten, regenwater en afval (gras, insecten,…). Met andere woorden, je kunt het niet voorkomen.

Om te beletten dat schadelijke bacteriën een kans krijgen de zwemmers te besmetten of dat het zwembadwater troebel wordt, moet het zwemwater behandeld worden met een antibacterieel reinigingsmiddel. Het bekendste en meest gebruikte reinigingsmiddel is chloor.

Chloor heeft een oxiderende werking en doodt zo de aanwezige microben. Het chemische element in de chloor verbindt zich met het water en ontsmet zo het water. Een vervelend neveneffect van chloor is chloramine, een chloor-stikstofverbinding. Chloramine zorgt voor de chloorgeur die zo typerende is voor zwembaden. Hbe je na het zwemmen prikkende en geïrriteerde ogen, dan is chloramine ook de schuldige.

Chloor is verkrijgbaar in verschillende vormen:

  • Zoutchlorinator: populairste manier om chloor aan het water toe te voegen. Machine die zelf de juiste hoeveelheid chloor aan uw zwembad toevoegt.
  • Chloorgranulaat: chloor in korrelvorm, goedkoopste vorm. Het grote nadeel is dat je chloorganulaat altijd manueel aan het zwembadwater moet toevoegen.
  • Chloortabletten: lossen traag op in het water, kunnen automatische verdeeld worden.
  • Vloeibare chloor: heeft een zeer hoge zuurtegraad, met dit bijtende product moet je dus zeer voorzichtig omgaan. Kan automatisch aan het zwemwater worden toegediend. Het grootste nadeel is dat vloeibare chloor veel plaats inneemt en niet voor lange tijd bewaard kan worden.

Dit bericht is gepost op 12 september 2007 om 3:19 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.