Hoe onderhoud je een zwembad?

Als je eindelijk je zwembad geïnstalleerd hebt, is het genieten geblazen. Maar je zwemwater wil je natuurlijk zo helder en proper mogelijk houden. Hier lees je hoe je je zwembad het beste onderhoudt.

1. Schoonmaken van de zwembadfilter

Om de vuildeeltjes die in het filterbed blijven steken te verwijderen, moet je zandfilters en diatomee├źnfilters ongeveer een keer per week terugspoelen of backwashen. Afhankelijk van de hardheid van het water kan de filter ook kalksteen gaan afzetten. Om verstopping van de filter te voorkomen, zal je hem een paar keer per jaar (3 tot 4 keer) moeten ontkalken.

2. Vers water toevoegen

In het zwembadwater kunnen zich ook als het goed behandeld wordt, opgeloste stoffen ophopen. Het gaat dan vooral om zouten (chloriden, nitraten) die een gevolg zijn van een chloorreactie. Zij kunnen de metalen delen in het zwembad afbreken. Een te grote concentratie zout in het zwembadwater kun je tegenhouden door regelmatig een deel van het water te vervangen door vers water. Probeer wekelijks ongeveer 5% van het zwembadwater te verversen. Als je zwembad overdekt is, wordt het water minder verdampt, waardoor je ook minder vers water moet toevoegen.

3. Waterhardheid stabiliseren

Als het water van je zwembad een hardheid heeft van meer dan 150 dH (Duitse hardheid), kan dit leiden tot kalkafzetting en kalkneerslag. Dat veroorzaakt op zijn beurt verstopte filters, aanslag in de warmtewisselaars en ruwe badranden. Daardoor gaat er veel nutteloze energie verloren aan de warmteoverdracht. De hardheid van het water kun je stabiliseren door antikalk toe te voegen.

4. Onderhoud in de winter

Tijdens de winter laat je je openluchtzwembad best gevuld met water. Dat biedt niet alleen een tegendruk tegen de aarde die tegen de wanden van het zwembad aanduwt, maar het drukt het zwembad ook naar beneden. Een gevuld zwembad is minder vatbaat voor de weersomstandigheden. Het kan ook niet beschadigd worden door vallende voorwerpen.

5. Reinigende producten toevoegen

Nadat je je zwembad gevuld hebt met water, moet je reinigende producten (bijvoorbeeld chloor) toevoegen. Vergeet niet de ph-waarde van je zwembad regelmatig te controleren en, indien nodig, het reinigende product toe te voegen.

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 5:18 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

2 reacties op “Hoe onderhoud je een zwembad?”
Hoe onderhoud je een bubbelbad? | Producten Informatie zegt:
11 oktober 2007 om 3:44 pm

[…] is belangrijk je bubbelbad goed te onderhouden. Net zoals bij zwembaden bestaat immers een gevaar voor schimmels en aandoeningen zoals legionella. We zetten even op een […]

AquaCell waterontharder zegt:
12 augustus 2008 om 10:01 am

In plaats van antikalk om de waterhardheid te verlagen, zou men ook kunnen overwegen om een waterontharder te plaatsen…

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Welke soorten zwembadfilters bestaan er?
Wat is de beste pH-waarde voor een zwembad?