Welke soorten zwembadfilters bestaan er?

Niet alleen bij zwembaden is het aanbod al overweldigend groot , zelfs zwembadfilters vind je in alle soorten en maten! De drie soorten zwembadfilters zijn zand-, cartridge- en diatomeeënfilters.

Zandfilters

Zandfilters zien eruit als grote ballen gevuld met kilo’s zand, waardoor het water moet lopen. Aan de onderzijde loopt het water eruit, waarna het via een stel buizen terug naar het zwembad gevoerd wordt. Zandfilters kunnen heel kleine vuiltjes tegenhouden. Om de filter aan het werk te houden, moet je hem gedurende de periode dat er gezwommen wordt een keer per week schoonmaken. Om de filter schoon te maken, moet je het water laten teruglopen door de filter of ‘backwashen’. Het grote nadeel is dat het teruggelopen water onbruikbaar is en je het zwembad opnieuw moet vullen. Het afvalwater wordt gewoon geloosd. Na een aantal jaren moet het zand van je filter vervangen worden.

Diatomeeënfilters

Diatomeeënfilters werken met een fijn poeder (aarde) dat afkomstig is van kiezelwieren of diatomeeën (gefossiliseerde planktonskeletten). Dit poeder houdt al het vuil uit het zwembadwater tegen. Diatomeeënfilters zijn over het algemeen duurder dan andere filters, maar ze maken je zwembad ook properder. Maar het intensieve onderhoud dat de filters nodig hebben houdt veel zwembadeigenaars tegen. Het poeder met de kiezelalgen moet regelmatig bijgevuld worden, maar is gelukkig niet zo duur. De filter schoonmaken gebeurt op dezelfde manier als de zandfilters: je laat het water teruglopen.

Cartridgefilters

Cartridgefilters of ‘patronenfilters’ hebben een andere werking dan de zandfilters of de diatomeeënfilters. Ze bestaan uit een tank die drie tot vier cilindervormige filterelementen bevat. De filters zijn meestal gemaakt van polyester of een speciale papiersoort. Cartridgefilters kosten minder dan diatomeeënfilters. Cartridgefilters zijn vooral populair omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. Je kunt de cartridge gedurende de periode dat er gezwommen wordt gewoon afspoelen en eventueel een ontsmettingsmiddel gebruiken. Er bestaan verschillende soorten filterelementen. Sommige gaan jaren mee, ander zijn echte vervangelementen.

Dit bericht is gepost op 11 september 2007 om 4:23 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.