Heb ik een bouwvergunning nodig voor een openluchtzwembad?

Mag ik zomaar een openluchtzwembad aanleggen in mijn tuin of zijn er administratieve verplichtingen nodig? Hier vind je het antwoord.

België

In België heb je geen stedenbouwkundige vergunning (vroeger: bouwvergunning) nodig als je voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Het zwembad en de aanhorigheden zijn niet groter dan 30m².
  • Het zwembad is niet hoger dan 1,5 meter.
  • Het zwembad bevindt zich niet in de voortuin.
  • Het zwembad bevindt zich volledig binnen 30 meter van de woning.
  • Het is niet gelegen in een oeverzone of 5 meter brede strook vanaf een waterloop.

Als je aan een van deze voorwaarden niet voldoet, heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Die moet je aanvragen bij de gemeente. Bij twijfel ga je best eens je oor te luisteren leggen op de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening.
Als je geen vergunning nodig hebt, dan mogen de werken nog niet in strijd zijn met ruimtelijke uitvoeringswerken, bijzondere plannen van aanleg of voorschriften van verkavelingsvergunningen.

Als je geen vergunning nodig hebt, heb je ook geen architect nodig. Als je wel een vergunning nodig hebt, moet je een architect nemen, tenzij je zwembad kleiner is dan 150 vierkante meter en op minstens 2 meter afstand van de gebouwen en perceelsgrenzen ligt. als je geen architect nodig hebt, moet je het aanvraagformulier eenvoudige dossiersamenstelling gebruiken, jen je er wel een nodig, dan moet je het formulier uitgebreide dossiersamenstelling gebruiken. Voor je met de werken begint, moet je aan de straatkant de afgifte van de vergunning aanplakken. Op het bouwterrein moet een afschrift van de vergunning en het dossier aanwezig zijn.

Nederland

In de meeste Nederlandse gemeenten heb je voor de bouw van een openluchtzwembad een bouwvergunning nodig. De precieze procedure daarvoor verschilt van gemeente tot gemeente. Meestal verlopen de aanvragen voor een openluchtzwembad zonder al teveel problemen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2007 om 5:32 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.