Welke soorten zwembaden bestaan er?

Wil je in je tuin een zwembad installeren, weeg dan eerst alle mogelijkheden goed af. Er bestaan zoveel verschillende zwembaden dat het moeilijk zal zijn een goede keus te maken! Om je op weg te helpen vind je hier alvast de belangrijkste onderverdelingen.

Opzetbad

De gemakkelijkste en goedkoopste constructie. De meeste bovengrondse zwembaden zijn geprefabriceerde kits die je zelf kunt opzetten. Zorg ervoor dat je een vlakke ondergrond hebt waarop het zwembad kan staan. Nadat het zwembad geïnstalleerd is en de en het water erin gepompt is, kan er meteen gezwommen worden. Het grote nadeel aan dit soort zwembaden is dat ze minder lang meegaan en dat ze er op esthetisch vlak minder goed uitzien. Het grootste voordeel is dat je het zwembad gemakkelijk weer kunt opbreken en op een andere plaats terug opzetten of het in de winter kunt opbergen. Prijzen variëren tussen 400 en 2500 euro.

Inbouwbad

Een permanent ingebouwd zwembad vind je in alle soorten en maten. Ze worden geproduceerd in tientallen verschillende materialen: polyester, beton, glasfiber, aluminium, … Deze zwembaden zijn verkrijgbaar in afzonderlijke delen of in een geheel. Je kunt kiezen tussen een standaarduitvoering of een bad helemaal op jouw maat gesneden.

Soorten inbouwbaden

1. Prefab foliebad

Zoals de naam reeds doet vermoeden, gaat het hier om een geprefabriceerd zwembad van pvc-folie, dat als één pakket geleverd wordt. Je hoeft ze alleen nog op te zetten en in te bouwen. Meestal hebben deze zwembaden een ronde of ovale vorm, eventueel achtvormig. De prefab baden kunnen gedeeltelijk of volledig worden ingegraven. Meestal hebben de baden een doorsnede van 3 tot 9 meter. Het grootste voordeel van deze zwembaden is dat wie een beetje handig is, ze gemakkelijk zelf kan installeren. Je hebt wel weinig keuze qua afmetingen en vormgeving. Een prefab foliebad kost 2000 tot 10.000 euro. Prefab foliebaden gaan over het algemeen minder lang mee.

2. Bouwkundig foliebad

In principe hetzelfde als een prefab foliebad, maar dan op maat gemaakt. Bij deze zwembaden kun je echt volledig je eigen zin doen. Ook de keuze in afmetingen, accesoires en kleuren is immers groter. Maar waar het grote voordeel bij een prefab zwembad was dat je het zelf kon installeren, kun je hier best de hulp van een zwembaddeskundige inroepen. Prijzen beginnen rond 13.000 euro.

3. Polyesterbad

Polyesterbaden worden gemaakt van polyester van hoogstaande kwaliteit, versterkt met glasvezel of glasfiber. De voordelen van een polyesterbad zijn niet op een hand te tellen: het is mooi afgewerkt, kan tegen een stoot, voelt glad aan en vraagt zeer weinig onderhoud. Polyesterbaden worden geproduceerd met behulp van een mal en worden dus in één stuk geleverd. Soms wordt een polyesterzwembad wel eens opgebouwd uit meerdere stukken, waardoor er meerder afmetingen mogelijk zijn. Prijzen beginnen rond 13.000 euro.

4. Betonnen bad

Een betonnen bad is een stuk duurder dan een polyesterbad. De minimumprijs is ongeveer 20.000 euro zijn. Voor dat geld krijg je dan ook wel meer mogelijkheden. Een betonnen bad kan helemaal op maat ontworpen worden, precies zoals jij het wil. De aanleg van een betonnen zwembad gebeurt door vakmannen. Je kunt een betonnen zwembad laten afwerken met tegels, een verflaag of een folielaag. Qua decoratie beschik je over tientallen mogelijkheden. Betonnen baden gaan lang mee, maar als ze schade oplopen zijn ze moeilijk te herstellen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2007 om 4:53 pm uur en is geplaatst in Zwembaden.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.