Hoeveel energie verbruikt je airconditioning?

Als je op zoek bent naar een airconditioning, let je vanzelfsprekend ook op de prijs. Maar waar je ook op zou moeten letten is het energieverbruik. Het verbruik van de airco wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Als je airco-installatie veel energie verbruikt, zul je later nog voor onaangename verrassingen te staan komen. Een energieslurpende airco is volstrekt niet milieuvriendelijk. Meestal zijn het juist de goedkoopste airco’s die de meeste energie gebruiken. Die toestellen zijn meestal uitgerust met minder kwalitatieve leidingen.

Sinds 2004 dragen alle airconditioningtoestellen verplicht het Europese energielabel. Dit label moet bij alle huishoudelijke toestellen op basis van lucht-lucht of lucht-water, kleiner dan of gelijk aan 12 kW zitten. Dit energielabel geeft de koper op voorhand een beter idee van hoeveel energie het toestel verbruikt en welke mogelijkheden het biedt tot energiebesparing. Op dit label staan: de classificatie van koelingefficiëntie in 7 niveaus van A tot G, het jaarlijks energieverbruik in koeling, de koelingcapaciteit in kW en de EER en COP.

EER en COP

Elke energieklasse heeft zijn eigen EER (Energy Efficiency Ratio) en COP (Coefficient of Performance). De COP is het getal voor de verwarming, de COp voor de koeling. Om deze getallen te berekenen wordt het koelvermogen gedeeld door het opgenomen vermogen. Hoe hoger deze waarden zijn, des te efficiënter werkt de airconditioning. De maximumwaarden van de EER of de COP verschillen naargelang het type airconditioner. Om een A-label bij de mobiele toestellen te krijgen moet de EER hoger zijn dan 2.60, terwijl de EER bij de split-units hoger moet zijn dan 3,20.

Dit bericht is gepost op 7 september 2007 om 5:33 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.