Is airconditioning schadelijk voor de gezondheid?

Airconditioning wordt vaak de schuld gegeven van gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten. In de auto, op het werk, op hotel, … Maar wat klopt hier nu precies van? Is airco schadelijk voor de gezondheid? Maakt een airconditioning je ziek?

Verkoudheid

‘Van een airconditioning geraak je verkouden’, iedereen heeft het wel eens gehoord. Toch blijkt dit niet te kloppen. Je wordt niet verkouden van de airco zelf, maar van teveel tocht of van de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Door de plotse overgang van de warme buitentemperatuur naar de koude binnentemperatuur kan het rhinovirus, dat verkoudheid veroorzaakt, zich snel vermeerderen. Ons lichaam kan een verschil van vier tot zes graden niet goed opvangen.

Sick Building Syndrome (SBS)

Het Sick Building Syndrome wordt verbonden met iemands werkplek. Symptomen ervan zijn: hoofdpijn, lusteloosheid, geïrriteerde huid, concentratieproblemen, allergie,misselijkheid, vermoeidheid, keelpijn, neus- of oogirritatie. Deze symptomen verdwijnen ’s nachts, in het weekend of tijdens de vakantie. De oorzaken zijn vaak te wijten aan meerdere kenmerken van het gebouw, maar airco kan een grote rol spelen. Het zijn niet zozeer airconditionings die de ziekte mee in de hand werken, wel oudere of slecht gemaakte, slecht onderhouden of verkeerd afgestelde airconditionings. Die airco’s voeren de warmte en het stof niet meer efficiënt af, waardoor de werkomgeving ongezond wordt.

Legionella

Dat de meeste airconidtionings legionella, de bacterie die legionellagriep of het veteranenvirus verspreiden, klopt niet. De legionella pneumophilia-bacterie komt van nature vooral voor in water en vermenigvuldigt zich bij temperaturen van +25 graden. Bij ons is de verspreiding van legionella via een aircosysteem dus miniem. Het water van de airco moet regelmatig ververst worden, zodat het nooit boven 30°C uitstijgt. De airco zou hier in een aantal gevallen wel legionella kunnen verspreiden: als de verse buitenlucht druppeltjes bevat van andere besproeiingsbronnen, als de buitenlucht in de winter bevochtigd wordt omdat de vochtigheidsgraad sterk daalt of als er in de zomer condensvorming optreedt in de koeler. Maar het risico is zeer klein zolang je ervoor zorgt dat je aircosysteem regelmatig onderhouden wordt.

Allergieën

Airconditioning is doorgaans erg gunstig voor mensen met een allergie of astma. Airconditioning kan de lucht namelijk filteren, bevochtigen, koelen, desinfecteren, enz. Een binnenunit van een aircosysteem kan uitgerust worden met een filter tegen pollen, stof en rook. Daarom vinden we in ziekenhuizen en operatiekamers altijd een airco terug. Natuurlijk gaat dit alleen maar op in het geval van een goed onderhouden airconditioning.

Dit bericht is gepost op 7 september 2007 om 4:51 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: