Wat is een omkeerbare airconditioning (warmtepomp)?

Bij de aankoop van een airconditioning kun je altijd kiezen voor een warmtepomp. In plaats van warmte te onttrekken aan de binnenlucht en deze af te voeren, onttrekt de airconditioner warmte uit de buitenlucht en verwarmt hiermee de ruimten binnen. Het principe van een airconditioning wordt dus gewoon omgekeerd. Zo’n airconditioning wordt ook wel eens een omkeerbare of reversible airconditioning genoemd. Op deze manier kun je je airconditioning het hele jaar door gebruiken. Hier vind je de voor- en de nadelen van een warmtepomp op een rijtje.

Voordelen:

1. Een goede warmtepomp verbruikt minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem. Jaarlijks zou je tot 40% besparen van je gewoonlijke energiefactuur door het verbruik van gas en olie. Dat komt neer op een paar honderd euro per jaar.
2. De CO2-uitstoot van een warmtepomp is veel minder dan die van een klassiek verwarmingssysteem. Een warmtepomp onttrekt immers gratis warmte aan de omgeving, da warmte wordt niet opgewekt maar verplaatst. Een warmtepomp is dus milieuvriendelijker.
3. Je kunt de ruimte niet alleen opwarmen, maar ook afkoelen. Je hebt geen schoorsteen en geen gasaansluiting nodig.
4. Je kunt je airconditioning het hele jaar door gebruiken. In de winter gebruik je hem om de ruimte te verwarmen, in de zomer om af te koelen.

Nadelen:

1. De aankoop ervan is duurder dan de aankoop van een gewone verwarmingsketel.
2. Je woning moet goed geïsoleerd zijn.

Dit bericht is gepost op 7 september 2007 om 10:41 am uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.