Welke soorten airconditioning bestaan er?

Airconditioning bestaan er in tientallen verschillende soorten en maten. Denk op voorhand goed na over welk soort airconditioning je wilt, wat de voor- en de nadelen zijn van elk systeem.

Mobiele airconditioner :

Een mobiele airco wordt meestal gebruikt voor de afkoeling van kleine ruimtes. Zo’n airconditioner staat op wieltjes, weegt niet veel en is dus gemakkelijk verplaatsbaar. Het grote voordeel is dat je ze op verschillende plaatsen kunt gebruiken, bijvoorbeeld overdag in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer. Voor de afvoer van de warmte heb je een buis, die meestal door een raam gestoken wordt. Bij dit type moet je ook geen installatiekosten betalen, je kunt alles zelf installeren. Alles wat je nodig hebt is een stopcontact en een opening om de afvoerbuis door te steken. Deze airco’s maken doorgaans meer lawaai en koelen minder goed dan vaste ‘airco’s’. De mobiele airco is verkrijgbaar in monobloc- of splituitvoering.

Split-airconditioning:

De split airco of vaste airco bestaat uit een binnen- en een buitendeel, die met elkaar zijn verbonden. Je kunt ze gemakkelijk plaatsen . Bij split-airco’s wordt het motorblok buiten geplaatst, waardoor ze erg stil werken. Het toestel voor binnen is meestal erg compact en valt dus niet teveel op.

Multisplit-airconditioning:

Zelfde principe als een split-airco, alleen kun je hier één buitenunit verbinden met meerdere binnenunits. Zo kun je verschillende ruimtes apart verwarmen en verkoelen. Je kunt ook meerdere buitendelen hebben, waar dan zeer veel binnenunits mee verbonden worden. Ideaal voor grote gebouwen, zoals kantoorgebouwen.

Raamkoelers:

Een type airco dat zeer veel gebruikt wordt , vrij gemakkelijk te installeren en niet te duur. De airconditioning wordt boven een deur of in een venster of muur geïnstalleerd. De binnen- en buitendelen zitten meestal samen in één toestel. De installatie is gemakkelijk, maar er komt op voorhand heel wat breekwerk aan te pas.

Verschillende modellen

  • Vloerairconditioning: Dit type staat op de vloer van desbetreffende ruimte en wordt meestal met beugels aan de muur bevestigd. Handig in ruimtes met een laag plafond! Deze airco’s zijn vrij gemakkelijk zelf te installeren. De bediening ervan gebeurt meestal met een afstandsbediening. Het grootste nadeel van de vloerairconditioning is dat hij erg opvalt in het interieur.
  • Plafondairconditioning: Zelfde principe als een vloerairco, maar wordt onder het plafond bevestigd. Het grootste voordeel is dat de airco overal gemonteerd kan worden. Het nadeel is dat hij vrij zichtbaar is in het interieur. als de omkasting in te bouwen is boven het plafond, kiest men vaak voor de cassette-airconditioning.
  • Wandairconditioning: Een van de meest voorkomende modellen, dat vaak gebruikt wordt in kleinere ruimten. Heeft meestal compacte afmetingen maar valt wel op in het interieur. is gemakkelijk zelf te bevestigen.
  • Cassette-airconditioning: Bij dit type airconditioning is de afwerking veel mooier. Het systeem wordt boven het plafond gemonteerd en is zo goed als onzichtbaar, je ziet alleen het rooster. Deze toestellen worden vaak gebruikt in kantoorgebouwen of horecagelegenheden. Het grootste nadeel is dat de installatie volledig uitgevoerd moet worden door de firma waarbij je de airco besteld hebt. De cassette-airconditioning maakt bovendien niet veel lawaai., maar is wel een stuk duurder.
  • Satellietairco: Een airconditioner die boven het plafond geplaatst wordt en enkel herkenbaar is aan de meerdere aanzuig- en inblaasroosters. Dit type airco produceert bijna geen lawaai, is esthetisch zeer mooi (bijna niets van te zien) en verdeelt de luchtstroom zeer goed. Je moet de installatie wel laten uitvoeren door het bedrijf, en er moet een ruimte voorzien zijn tussen het plafond en de bovenlaag. De kostprijs is veel hoger dan bij andere airconditioningsystemen.

Dit bericht is gepost op 6 september 2007 om 5:00 pm uur en is geplaatst in Airconditioning.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.